edeltidsföreningen
ordmark

e flesta av de kläder vi använder under evenemang är sydda av medlemmarna själva. Däremot finns det ingen anledning att drabbas av akut skräck inför sitt första evenemang. Det enda kravet som finns är att man ska ha ett försök till medeltida dräkt. Dessutom är de flesta av föreningens medlemmar mer än villiga att hjälpa dig med råd och tips. Även med handgriplig hjälp om det skulle behövas.

Föreningens intresseperiod är tusenårsperioden mellan 600 och 1600, och således finns allt från enklare (men inte desto mindre vackra) vikingadräkter till komplicerade renässansdräkter. Ett tips är att lägga sig på en nivå man känner att man kan klara av, så att dräkten verkligen blir färdig.

Vill man vara helt tidsenlig syr man kläderna för hand, vilket det är många inom föreningen som gör. Självklart finns det inget förbud mot att använda symaskinen, och en kompromiss är att sy osynliga sömmar på maskin och synliga (till exempel fållar) för hand.

Broderier är ett trevligt sätt att smycka ut sin dräkt, och det finns ett flertal olika tekniker, som passar till olika epoker. En annan utsmyckning, som kan användas företrädesvis på vikingatida och tidiga kläder, är brickband. Brickbandet vävs just med hjälp av brickor, och det är många inom föreningen som kan stå till tjänst även med denna kunskap.

Nordmarks heraldiska vapen

älkommen

m Nordmark
ämpalek
antverk
ågskytte
äktning
atlagning
ans & musik
ömnad
eraldik
ankett
arn
alligrafi & illumination
pel & lekar
venemang
ommunity
CA
ontakt