Art Grotesque
-En introduktion
Hej Nordmark!
Jag är nybliven medlem sedan ett par månader tillbaka. Mitt främsta skäl till att gå med i den här fantastiska föreningen är mitt stora, smånördiga intresse för det som kallas Art Grotesque, men också av det som kallas gotisk konst – både den målade, och arkitekturen.
Alltså kommer jag hädanefter att skriva återkommande och kontinuerligt om framför allt Art Grotesque, men inte helt osannolikt också annan medeltida konst. Som förvarning kan jag säga att jag är väldigt abstrakt och teoretisk i mina tankar, men jag ska göra mitt bästa för att det jag skriver ska vara lättillgängligt och begripligt.
Så – vad är då Art Grotesque? Det är ju ett väldigt flådigt uttryck. På svenska översätts det lämpligen till det groteska. Man kan också benämna det som groteskeriet.
Det groteska är en konststil som funnits med genom hela konst- och kulturhistorien. De första tecknen på groteskeri har daterats till Egypten – alltså, redan innan antiken. Därefter har den funnits med genom alla tidsepoker, den har utvecklats och förändrats, och till och med format nya understilar, som till exempel 1800-talets gotiska berättelser, och vår tids klassiska skräck.
Det finns många ”det jag tycker är mest… ” med det groteska, men en av de saker jag tycker är mest intressanta är att det sträcker sig över alla kulturella uttryck. Vi finner det groteska i litteratur, bildkonst, scenkonst, arkitektur, skulptur, numer även i film och musik. Och trots de många uttrycken är det aldrig någon tvekan om att det är just groteskt. Alltså finns det gemensamma nämnare, en gemensam andemening bakom hela den här groteska stilen, som jag finner oerhört attraktiv.
Med begränsat utrymme kan jag inte göra någon djupdykning i hur det groteska uttrycker sig i en enda text. Det jag kan göra är att ge de allra yttersta kanterna på det visuella ramverk som ger form och uttryck till det groteska.
Extremt kortfattat är poängen med Art Grotesque att utmana vår uppfattning om normalitet. Det spelar också på sådant vi skräms av, och sådant vi skrattar åt. Det är lika mycket en visuell estetik, som det är en samhällskritik. Grotesken är också enormt varierad och kan ta sig enormt många uttryck, som sinsemellan inte är särskilt lika, men ändock har väldigt mycket gemensamt.
Motsatsernas förhållande – verkligen.
En snabb titt på några beskrivande ord kan ge oss en första glimt av vad vi kan förvänta oss av den groteska konsten;
Egendomlig, udda, absurd, makaber, depraverad, pervers, avvikande, hemsk, otäck, komisk, löjeväckande, förvriden, vidrig, äcklig, provocerande, onaturlig, kaos, osäker, kontrast, hybridisering (människa/djur), desorientering, förvirring, kuslig, galenskap, obekant, oordning, inversion, konstig, karnevalisk – och så vidare, faktiskt i all oändlighet.
I kommande texter kommer jag att gå in mer på hur de här olika orden faktiskt kan se ut.
En annan, viktig poäng som förvisso är lika relevant inom all historia, är det faktum att vi som lever idag, kan inte till fullo förstå den konst som skapades i en annan tidsperiod. Även om vi är människor, och de som levde för 800 år sedan också var människor och därför torde fungera ungefär likadant, så såg samhället och världsbilden så oerhört annorlunda ut att åtminstone jag inte tror att det är möjligt att till fullo förstå humorn i vissa saker, eller det skrämmande i andra. Lika lite som en medeltidsmänniska skulle förstå humorn i en meme på Facebook, med en bild på någon politiker och en lustig text som alla av idag kan relatera till.
Det innebär dock inte att vi inte kan njuta av det vi ser, eller att vi inte kan lära oss något av det. Det betyder bara att vi har helt andra referensramar, som gör att det blir svårt för oss att förstå hela vägen ut, vad det är som är så roligt i en bild, och så skrämmande i en annan.
Det finns otroligt mycket vi kan lära oss av konsten. Jag erkänner mig glatt och villigt tillhörande den mer teoretiska gruppen människor. Jag går i gång rejält framför allt på just det abstrakta tänkandet, filosofi, världsbilder och så vidare, mer än klädstilar, vapen, och så vidare. Om jag någonsin kommer i väg på ett event av något slag är sannolikheten att ni får se mig i en handsydd klänning extremt liten (symaskiner är otroligt bra grejer) – däremot kommer jag säkerligen att uppskatta ett långt samtal om medeltida konst och kultur.
På återseende, kära Nordmark!
// Kloka Sota
aka Sonya Malinka Persson, Västerås
Bilderna attribueras som följer:
Bild nr 1 (chimerae/gargoyle)
Sillerkiil, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Bild nr 2 (manuskriptet)
British Library, CC0, via Wikimedia Commons
https://clevelandart.org/art/1964.40.325.a