Mjöd, en dryck som har bryggts i århundraden, är en alkoholhaltig dryck som tillverkas genom att jäsa honung i vatten. Om du vill prova att brygga mjöd själv, en spännande och rolig utmaning, kommer här en guide för hur du kan komma igång.

Vad du behöver

Honung: Det är självklart den viktigaste ingrediensen i mjöd. Jag rekommenderar att försöka hitta lokal honung via till exempel facebook.

Vatten: Det går alldeles utmärkt att använda kranvatten i Sverige. Det håller nog hög kvalitet. Har du tillgång till en kallkälla är det givetvis trevligt att använda den.

Jäst: Det finns många sorters jäst som fungerar för mjödbryggning. Vanliga sorter inkluderar champagnejäst, alejäst och specifik mjödjäst. Du hittar flera att välja mellan på t.ex. humle.se, där du också hittar övrigt du behöver.

Hink och Luftlås: Luftlås används för att hålla luft och bakterier borta från mjöden under jäsningsprocessen. En jäshink du bara har till jäsning rekommenderar jag också.

Star-San: Star-San är ett desinfektionsmedel som är enkelt att använda för att säkerställa att utrustning är ren innan den används. Jag har en sprayflaska med utspädd Star-San färdig i bryggskåpet.

Bentonit: En lera som binder upp partiklar i vätska. Används för att klarera, få bort partiklar, från mjödet.

Flaskor: Flaskor används för att lagra mjöden efter att den har jäst klart.

Enkelt grundrecept:

Ingredienser:
4 liter vatten
1 kg honung
1 påse jäst

Instruktioner:

1. Desinfektera allt du ska använda med utspädd Star-San.

2. Värm vattnet i en stor kastrull tills det nästan kokar, men inte riktigt.

3. Tillsätt honungen och rör om tills den är helt upplöst.

4. Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna till rumstemperatur.

5. Tillsätt jäst och rör om för att blanda väl.

6. Häll blandningen i en ren och steriliserad jäshink. Sätt på luftlåset på toppen.

7. Låt mjöden jäsa i 2-3 veckor vid rumstemperatur.

8. Här kan du hälla i Jässtopp, det är bra om du vill stoppa jäsningen innan mjödet blir för torrt för din smak eller om du vill minska risken att flaskor exploderar.

9. Lös upp lite bentonit i vatten i några timmar, slå sedan ner det i mjödet och rör om. Låt stå i ca 24 timmar.

10. Lägg flaskorna i en balja med utspädd Star-San och låt de sedan rinna ur upp och ner.

11. Använd antingen sifon eller slang för att få mjödet till flaskorna. Rör inte om i botten av jäshinken. Där ligger bentoniten med allt grums!

Du kan lätt förändra grundreceptet genom att tillsätta frukt, bär, kryddor och liknande för att ge mjöden en annan smak. Några populära tillsatser inkluderar hallon, blåbär, ingefära och kanel. Du kan också experimentera med olika sorters honung för att få en annan smak på din mjöd.

Bryggargillet

Ta med dig en flaska till nästa event och hör om det inte blir något möte med bryggargillet, ett utmärkt tillfälle att få feedback på ditt mjöd och råd inför nästa gång. Du kan även söka upp bryggargillets hemsida som är https://bryggargillet.nordmark.org eller Facebook där gruppen heter Nordmarks bryggargille.

Þórólfr Blót-Úlfsson
Gesäll i Bryggargillet