Bokrecension – Kodex

Boken i medeltidens Sverige

Av en kär vän fick jag i julklapp den fantastiska volymen Kodex – Boken i Medeltidens Sverige, utgiven av Mediehistoriskt arkiv i Lund, under redaktion av Jonas Nordin (2022). Det är ett praktverk, i tjusigt band, som i förordet beskrivs som en bok som “har ambitionen att vara en sammanhållen och vetenskapligt uppdaterad handbok om böcker och skriftkultur i medeltidens Sverige.” Man har samlat tjugotal av landets främsta medeltidsforskare, och tillsammans har de skapat en exposé över den senaste forskningen om litteraturen under medeltiden. Nej, inte bara litteraturen, men hur, varför, när och vad man skrev, sjöng och mässade, och inte minst själva böckerna!

Fursteparets ord mars

Adjöss och tack för feasten
Furstinnan Jovis avskedshälsning
En era är över och när ni läser detta sitter jag och inventerar regalia inför att lämna den vidare till nästa furstepar efter lördagens tornering. Går igenom lådorna med tokens, gåvor, feastgear, kronkuddar, blankscrollor, banér och annat som förvaltas av Nordmarks krönta huvud.

Anmälda till Furstetornering 3-5 mars 2023

King KrakeQueen Beatrix de Lyme RegisFurste StigotFurstinnan Jovi TorstensdottirFelicitas SchwarzenberginAgnes OdygdAnna LaresdotterElisabethLo HalvardsdotterGele PechpluminTorleif vidfariEmlyn RubyGilliam BlackhornJean-Pierre De SacKarin AlfsdotterTece de KaxtoneErik DalekarlEstherSvenSiobhanMarlein EberlinRagnell CaxtoneStaffan PukeKareina TalventytärKeldor av SkellittiaFloraAnnaValdemar RødVildePeder KlingrodeUnn SigurdsdotterSigurdErich Olavsson HaaneElisabet NilsdotterHellvig ArvidsdotterLia de ThorneggeEdricus Filius OffaeDruda Läs mer…

Schema Furstetornering 3-5 mars 2023

Hålltider: Fredag16:00 siten öppnar19:00 middagUnder kvällen Bardic/Bardtävling Lördag8:00-10:00 frukost10:00 Hov11:00 Turneringen börjar(Vinnande par kommer att bli Tan/Tanista direkt efter torneringen och krönas till Furste/Furstinna under kvällens hov)11:00 Marknad börjar13:00-14:00 Lunch (efter turneringen, tidigast 13:00)16:00 Slut på marknad17:00 Hov19:00 bankett Söndag Läs mer…

Fursteparets ord februari

12 night är början på årets eventsäsong och vil-ken början det var! Ja, kronprinsessan blev drottning och kronprinsen blev kung. Vi hade bankett och välförtjänta utmärkelser delades ut. Så långt är det lite som att bli förvånad över att det finns sand i Styringheim eller att det finns fisk i Gotvik. Det var som det skulle och det blev bra som vanligt!