Persona

En persona representerar den person du valt att vara, som lever i en viss tidsperiod. Lägg gärna ner lite tid på att utforska olika idéer, så att det känns rätt för dig, för det namn du väljer blir det namn som andra inom SCA kommer att lära känna dig som.

Steg för steg: en persona

Välj kultur och tidsperiod

En del föredrar att låta klädmode bestämma vad för kultur och tidsperiod de skulle föredra, andra är intresserad av en bestämd tidsperiod och försöker ha en tidsenlig garderob, några kan inte bestämma sig för bara en och experimenterar med olika perioder. Att välja en viss kultur och tidsperiod ska inte ses som en begränsning, man kan fortsätta att klä sig och utföra aktiviteter från olika tidsperioder utan gräns. Valet befattar mestadels registreringsprocessen för namnet.

Välj namn

Om man vill registrera sitt namn krävs det att det finns historiska belägg för att det namnet funnits under den tid och kultur man valt att gestalta, det är därför man skulle bestämma sig för en viss tidsperiod. Det gör det även lättare att komma in i den s.k. Drömmen, den alternativ verklighet som våra persona lever i. 

Välj vapensköld 

Efter att man har valt ett namn många bestämmer sig för att registrera också en personlig vapensköld. Vapensköld använder man som flagga, banér men också på utrustning, möbel och kläder. Vapensköldar och märke är konstruerade efter särskilda medeltida regler som kallas för heraldik.

Heraldik

Givetvis kan du börja skissa på en vapensköld först, men det brukar vara lättare bestämma sig för kultur, tidsperiod och passande namn först. Särskilt som vissa tidsperioder har lite olika “mode” på vapensköldar. Dessutom måste alla vapensköldar följa några regler som är unika för heraldiken. Mer om detta kan du läsa på Nordmarks häroldswebb eller i vår Facebook-grupp.