Är du nyfiken på hur vi leker medeltid inom SCA? Vill du veta mer om vad SCA är för något? Då har du kommit till rätt ställe! Här får du en liten sammanfattning om vilka vi är, vad vi gör mm.

SCA vad är det?

SCA är förkortning för “Society for Creative Anachronism” på svenska översatt till Sällskapet för Kreativ Anakronism. Vi är historienördar som lär oss hur man levde och återskapar olika delar av livet före 1600-talet.

Det finns en mängd olika aktiviteter som t.ex. stridskonst, bågskytte, sömnad, matlagning, bearbetning och hantverk av material som t.ex. metall, trä och fiber, handarbete, musik, dans, kalligrafi och mycket mer. Om det gjordes under medeltiden så är det mycket troligt att du hittar någon inom SCA som är intresserad av att återskapa det.

Det som gör SCA annorlunda än att gå en historiekurs är det aktiva deltagandet i inlärningsprocessen. För att lära sig om periodens kläder, så forskar vi om det, söker fram mönster, syr kläderna och bär dem. För att lära oss om strid tar vi på oss rustningar (som vi kan ha byggt själva) och lär oss besegra vår motståndare. 

Inom SCA säger vi ofta att vi återskapar den ljusa medeltiden, vi väljer ut de delar av medeltiden som är tilltalande. 

Hur är SCA organiserat?

SCA startade i USA redan 1966 och finns nu över i stort sett hela världen. SCA:s värld är indelad i kungariken, som var och ett styrs av ett kronpar som vinner tronen genom att vinna en kronturnering, vilken hålls halvårsvis. Det finns också ett kronprinspar som är arvingar till tronen och råd av ämbeten som hanterar det dagliga arbetet med att driva kungariket.  

Ett kungarike kan avse en stor yta i den moderna världen. Totalt finns det ca 20 kungariken världen över, och det vi tillhör kallas Drachenwald. Drachenwald motsvarar Europa, delar av Asien och Afrika. Australien och Nya Zeeland är tillsammans ett kungarike och i Nordamerika finns resten.

Kungariket i sin tur är indelat i furstendömen, baronier, häraden och kantoner. Det moderna Sverige motsvarar furstendömet Nordmark. Nordmark är uppdelat i olika lokalgrupper där två är baronier och de övriga häraden.

Det finns även inofficiella grupper som hushåll och gillen. Vissa hushåll har en feodal grund, bestående av en riddare och hans dam, deras väpnare och män. Andra hushåll kan vara en grupp av vänner som gillar att umgås och resa på event tillsammans.
Gillen grundas av grupper av hantverkare som samlas för att dela sin kunskap. De fastställer sina egna regler för hur gillets medlemmar visar sin färdighet och stiger i rang inom gillet.

I grunden kan man säga att vi är organiserade enligt två spår, ett modernt för administration, medlemskap (det formella för en förening) och ett för leken med kungadömen, torneringar, utmärkelser mm. Det administrativa spåret sker i Sverige under SKA Nordmark men leken sker under Furstendömet Nordmark.

Sverige är en sk affiliering till SCA.inc genom den svenska föreningen SKA Nordmark. Genom affilieringsavtalet så har den som är medlem i SKA Nordmark eller i förening som är ansluten till SKA Nordmark rätt att delta i evenemang inom hela SCA och affilierade organisationer, på samma villkor som deras medlemmar. 

Varför slåss de?

Kämpalek inom SCA liknar de medeltida fotturneringar som hölls som underhållning och sport från 1300 talet och framåt. Motståndare kan möta varandra i strid en mot en eller i stora meléer med många stridande på var sida.

Eftersom vi föredrar att ingen skadar sig, bär motståndarna verkliga rustningar och använder vapen av rotting. Rotting ser ut som bambu men har en solid kärna och är tillräckligt fjädrande för att absorbera en del av slagkraften utan att gå av, och tillräckligt lätt för att ungefärligt täcka vikten hos ett stålsvärd. Det finns historiska exempel på turneringar där kämparna använde träbatonger för att undvika att skada varandra. 

En annan typ av SCA-strid är fäktning. Deltagarna använder riktiga värjor och som skydd har de moderna fäktmasker, vadderat överkroppsskydd och kläder av tungt tyg som skyddar armar och ben.

Under all strid finns övervakande marskar, säkerhetsansvariga, som ser till att hålla på säkerheten och all utrustning inspekteras innan strid.

Varför har ni så konstiga namn?

Alla inom SCA får välja sig ett medeltida namn som de sedan kallas inom föreningen. Det kan vara enkla namn som Margareta från Fjällåsen, eller forntida vikinganamn eller mer exotiskt klingande namn som Oisin Dubh mac Lochlainn. Ingen får dock ta sig namn efter en verklig person eller legend, som Gustav Vasa eller Rickard Lejonhjärta.

SCA har härolder som hjälper till att välja och registrera namn och vapensköldar. Häroldskollegiet har många resurser för att hjälpa medlemmarna i sin forskning, för att se till att deras namn och vapensköldar blir historiskt korrekta och att varje namn och vapensköld blir unik.

En del hängivna medlemmar skapar en hel persona för sig själv, som någon som kunde levt på en viss tid och plats och anpassar deras kläder och aktiviteter till den personan. Andra hoppar mellan olika tider och platser i sin klädstil och det är helt ok det också.

Fest, dans och ha roligt

De största aktiviteterna inom SCA är våra event. Då vi träffas, tar på oss våra medeltida kläder, äter mat tillsammans, dansar, umgås, hantverkar och lever medeltidsliv. Det finns en mängd event året runt och på många platser.

Alla är välkomna att vara med och man behöver inte ha sytt alla sina kläder själv och ha ett färdigt namn och vara duktig historisk forskare. Inom SCA finns ledordet “försök till medeltid” och det är viktigt att komma ihåg. Ingen kräver att du ska vara expert.

Vad skiljer SCA från lajv?

Egentligen kan man ställa frågan vad är skillnaden mellan SCA, lajv, reenactment/ historiskt återskapande, HEMA, Cosplay mm. Från utsidan ser de ofta ganska lika ut, de som deltar har på sig historiska kläder, har ibland konstiga titlar och namn.

Ett sätt att se saken är att SCA innehåller aspekter av både Lajv och Reenactment/ historiskt återskapande. En skillnad mot lajv är att man inte har någon karaktär som man spelar, även om du tar dig ett medeltida namn så är du alltid du. Men det finns inslag på evenemang där det blir mer likt ett lajv tex vid hov och ceremonier, och vi tilltalar varandra med våra tagna namn. På samma sätt så är det inte heller renodlat historiskt återskapande dels har vi många olika tidsåldrar som är aktiva samtidigt och dels så är det vi gör något som vi framförallt gör för oss själva. Dvs våra evenemang är stängda för allmänheten och är lite som en sorts temafester. Ett sätt att se på saken är att det sociala är det klister som håller ihop denna ibland spretiga grupp med människor, det är att gemensamt göra och samskapa upplevelser åt varandra som skänker gemenskapen.