… eller ställen där Arn inte var.

Då var det äntligen dags för Ulvberget att bjuda in till ännu ett Arnrally.

Våran ciceron på resan Vanna hade planerat en mycket trevligt resa med lagom många stopp.

Vi satte av från Vänermuseet i Lidköping och styrde kosan mot Fröslunda gård. Där hittades 14 bronssköldar från yngre bronsåldern. Dessa bor numera i Skara men en gravhög kunde vi gå upp på och titta över fyndplatsen.

Sedan var det Senäte kyrkoruin som var nästa stopp. En medeltida kyrka med kända namn som Dag och Natt, Bratt samt Posse ligger begravda. Och måste nog säga att dom fått en mycket vacker plats att bli begravda på.

Ett stopp på Spiken måste man göra om man är på Kållandsö. Detta fiskeläger är pitoreskt och även nu i slutet av säsongen så fanns det lite öppna butiker. Här fick vi också gömma oss en stund från dagen första korta regnskur. Men lite vatten förstörde inget humör på dessa glada resenärer.

Glatt gäng på utflykt vid det Brattska gravkoret,
det som finns kvar av Senäte kyrkoruin.

Foto: Vanna

Läckö slott. Denna pärla i ekens skärgård. En alldeles lagom liten nätt sommarstuga om ens namn slutar på De la Gardie. Lite av ett drömobjekt att ha ett tältevent vid. Om Läckö finns så mkt att säga så dit får ni resa själva. Kanske på midsommar när det är medeltida marknad där. Passande eller hur.

Sen kommer vi till frågan. Vad ger man till sin fru som har allt??? Jo men ett kapell så klart. St. Marie kapell tillägnades Magnus Gabriel De la Gardie´s fru Maria Eufrosyne av Pfalz på 1600 talet. Snacka om gåva. Det har varit aktivitet på platsen för kapellet sen 1100 talet så det kryllar av intressanta fakta och saker att se. Passa dock på att åka dit när det är öppet….

Den informativa delen av resan avslutades på Skalundahögen som med sina 7 meter är Sveriges näst högsta hög. Men om man hyser självaste Beowulf (enligt en säker Birger Nerman) så måste man vara imponerande. Datering är från 600 talets början. Så gammal är den också.

Då vädret var lite ostadigt så avlutade vi resan hemma hos en av medlemmarna där Vanna (som den lärarinna hon är) gav ut ett quiz för att se hur mycket vi hade lärt oss under resans gång. Kunskaperna var goda och flertalet kammade hem full pott.

Vid pennan, Torleif Vidfari
(alla ev. faktafel är mina egna och skall inte belastas våran ciceron)