– Ett tackbrev från en regnbågsfärgad Grevinna

Jag har just avslutat ett Dubbelkrig nere i Attermark. Jag hade en otroligt trevlig vecka, men vissa saker sitter kvar lite extra starkt. Två av dessa händelser rör mitt och andras val av att öppet bära vissa symboler och även prata öppet om dem och jag kände att jag måste skriva om detta. För det som hände för mig berör inte bara mig, vi är många som bär viktiga symboler. Symboler som signalerar trygghet och inkludering.

På tisdagens kväll var det hov, jag visste att två av mina vänner skulle bli satt i vigilia och jag ville självklart vara lite extra fin och blingig, för det var ju fest i kvadrat’. Jag klädde mig i min vita vikingaklänning och tog på mig mina fina regnbågsfärgade pärlor mellan bucklorna. Sen tog jag upp min vackra regnbågsfärgade sjal som min goda vän, Emlyn, virkat åt mig. Jag tvekade för ett ögonblick. Jag älskar min sjal. Den är så vacker. Men måste jag verkligen alltid vara den där som är så högljudd med mina kläder och symboler? Den här kvällen skulle ju inte handla om det, det skulle ju handla om Marlein och Alma och deras fantastiska egenskaper. Efter en kort tvekan beslöt jag att båda två skulle inte ha något som helst emot att se lite regnbåge på deras vigilior. En alla deras fina egenskaper som personer och som jag beundrar hos dessa två är att båda är aktivt allierade med alla former av minoriteter, vare sig det berör är sexualitet, genus, ras, religion etc. Jag tog på mig min fina sjal.

Agnes i sina fina pärlor och sjal under Herstory, foto av Ellisif Gydasdottir

När jag sent på kvällen satt utanför Marleins vigila i mina pärlor och min sjal så kom en man fram till mig. Vi hade aldrig träffats tidigare, men han kom fram för att tacka mig för att jag bar regnbågen. Han berättade att han tvingats vara ”i garderoben” i många år mundant och att få se regnbågen representerad så tydligt i SCA gjorde att han kände att han fick vara sig själv här. Jag blev lite blöt i ögonvrån, både över sorgen att han så länge inte fått vara sig själv utan hela tiden behövt gömma en del av sin person, men också glädjetårar över att han nu kände att han fick vara sig själv och att jag hade en liten del i det.

Morgonen därpå så landade jag med ett gäng vänner vid frukosten och vi samtalade som vanligt om allt mellan himmel och jord. Jag berättade för dem lite kort om det som hänt kvällen innan och erkände att jag, även om det hade varit en kort händelse inkluderad i större saker som rörde vigilian, faktiskt blivit extremt rörd över det hela. Då får jag veta av en av dessa vänner, som är rätt ny i vår förening, att en av de sakerna som gjorde att han verkligen vågat gå med i Nordmark och SCA var för att han lyssnat på podden Någonstans i Nordmark där jag, Vanna och Beatrix samtalat om just vikten av att alla måste kunna känna sig trygga på våra event. Vi hade pratat om Nordmarks Anti-Trakasseri policy och Drachenwalds Code of Conduct och jag hade berättat om Regnbågsfika som jag anordnat på förra årets Cudgel, där så många allierade hade dykt upp för att visa sitt stöd, och lite annat sånt som inte bara jag, utan många runt om i Drachenwald fixar och donar med för att vår förening ska vara en öppen och inkluderande men fram för allt trygg förening. En plats där alla ska få vara som de är, utan att behöva vara rädda för att vara sig själva.

Jag ska erkänna att jag blev på nytt lite blöt i ögat och jag beslöt mig för att skriva det här inlägget i Silversparren. Jag är inte ensam om att bära små viktiga symboler. Vi är många som bär regnbågar, blå fjädrar, anti-rasist-symboler och det görs mycket jobb av många, både på sociala medier, Normarks bästa Podd och även under event som är där för att representera att vår förening är trygg för alla. Hbtqia+ har många allierade och jag vet att det förekommer lika mycket arbete för att även andra utsatta grupper ska känna sig trygga och välkomna. Symboler är viktigt. De signalerar saker. Under Dubbelkriget var jag lycklig nog att få detta bekräftat av två personer.

Tack alla ni som gör smått likväl som stort för att vår förening ska vara så trygg att jag väljer att ta på mig min regnbågssjal och att jag gör det med stolthet och trygghet, inte med rädsla.

För er som vill veta mer om Nordmarks anti-trakasseri policy så kan ni hitta den här:
https://nordmark.org/ska-nordmarks-policy-och-handlingsplan-mot-mobbning/

Ni kan också hitta Drachenwalds Code of Conduct här:
https://drachenwald.sca.org/offices/seneschal/diversity-equity-inclusion-council/

Dessa två dokument, precis som Drachenwalds council för Diversity, Equity och Inclusion, finns där för att ge hjälp åt autokrater, styrelser och ämbetsmän. Dels för att kunna ge riktlinjer i hur vi hanterar när folk inte beter sig som vi vill att de ska, men också för att vara en symbol för hur vi vill att våran förening ska fungera, att den ska vara inkluderande och trygg för alla.

Text av Grevinna Agnes Odygd