Adjöss och tack för feasten

Furstinnan Jovis avskedshälsning

En era är över och när ni läser detta sitter jag och inventerar regalia inför att lämna den vidare till nästa furstepar efter lördagens tornering. Går igenom lådorna med tokens, gåvor, feastgear, kronkuddar, blankscrollor, banér och annat som förvaltas av Nordmarks krönta huvud.

Saker som människor i Nordmark lagt ner sin tid och kreativitet i för att bidra till den drömmen vi skapar tillsammans. Att för en tid få förvalta detta och göra sitt bästa för att föra traditioner vidare och samtidigt sätta sin egen prägel på sin regeringsperiod och förnya det som förnyas bör har varit otroligt givande och utvecklande. Det absolut bästa med att ha en krona är ju att få vara folkets förlängda arm och kalla fram en väl förtjänt person på ett hov och ge hen en utmärkelse eller ett tack. Man får vara tomten fast på riktigt!

Med kronan kommer en enorm strålkastare och mandatet att rikta den på någon. Ashäftigt! Man får även mandatet att peppa nya personer att våga närma sig rampljuset genom att de får vara del i hovstaben och på så sätt stå med i hovet synligt men utan krona. Träna på att stå på den platsen för att kanske ställa upp i nästa tornering eller bara få lite mindre rampfeber nästa gång man ska hålla en redovisning på skolan/jobbet.

Att bära en krona är att tvinga sig till positionen där man måste ta beslut, tvingas stå i centrum och tala inför folk, tvingas tillåta sig att någon annan bär ens saker och diskar sin disk, tvingas träna på att delegera för annars hinner man inte, tvingas hålla deadline och läsa rekommendationer inför valet om utmärkelser innan varje event, tvingas prata med många människor man ännu inte känner men som ofta i slutändan blir goda vänner. Man tvingas till att träna på massa saker som är bra att kunna även utanför föreningslivet.

Det är mycket jag aldrig hade vågat om det inte varit för mina år som krona i SCA och jag är för evigt tacksam över den möjligheten. Så begrunda även det när ni funderar på att ställa upp i nästa baronival/furstetornering/krontornering.

Det är helt enkelt både asjobbigt och skitkul att bära krona!

Men nu är min tid slut och det är dags för nästa par att kliva på. Jag kommer helt ärligt sakna det men ser verkligen fram emot att passa upp på mina arvtagare!

För drömmen

Jovi

Furstinna av Nordmark

Fursteparets resplan:  Furstetorneringen.