Ja nu kommer den här hälsningen egentligen lite sent då SCA:s nyår är den 1:a maj, så nu är det AS 56 (Anno Societatis).

Men varför är det vårt nyår i den kända världen?

Jo, det hela började i februari, 1966 i Berkley Californien, där ett gäng studenter vid universitetet bestämde sig för att ha en fest med medeltidstema. Inspirationen var den s.k. “The Last Tournament” som hölls 1839 i Eglington, Skottland.

En poster om festen togs fram och sattes upp för att bjuda in till evenemanget.

Så eftermiddagen den 1:a maj 1966 i en trädgård där Diana Paxson/ Mistress Diana Listmaker bodde samlades man.

När jag läser beskrivningarna i Known World Handbook och på Västra Kungadömets historiesidor så var deltagarna utklädda efter bästa förmåga och med tidens anda. Men det fanns riddare, härolder, en biskop, det var sång och musik, det hölls en tornering. En annan tradition som började var att någon fortfarande sydde på sin dräkt samtidigt som evenemanget höll på att börja.

Efter att ha avslutat evenemanget med en parad upp och tillbaka längs Telegraph Avenue, där man protesterade mot det moderna, det var trots allt 1960 talet i Berkley så kom man fram till att det var lyckat, och att det nog borde göras igen. Så startade SCA.

Föreningen spreds snabbt inom dåtidens SF och Fantasy Cons över USA och inom något år hade flera olika grupper skapats. Det första året hölls 6 evenemang och det andra 9. Det Västra Kungadömet (West Kingdom – Californien) som var den första gruppen följdes inom tre år av det Östra Kungadömet (East Kingdom – Östkusten i USA började i New York) som för övrigt var den grupp som sponsrade Drachenwald inför vårt bildande. Men det tog några år innan SCA kom till Sverige, fast vi är väl 38 år nu.

Den här bilden från SCA:s 50 års jubileum 2016 visar tre av de som var med på den första festen.

Läs mer här på Västra Kungadömets historiesidor:

Pre-History: Anno Societatis
The First Tournament: Anno Societatis I (här finns även några bilder)

Läs mer om torneringen i Eglington på Wikipedia

En uppsats om kännetecken och historik för SCA (postern ovan länkar till samma länk, där postern finns i större storlek)

Om du blir väldigt sugen på att skaffa Known World Handbook så finns de att beställa här.
Det kan finnas någon i Nordmark som har extra exemplar över så det kan vara värt att kolla där först.

/ Edricus