Detta baner presenterades och beundrades för första gången av de som närvarade under hovet på eventet Winter Eve i Aarnimetsä i januari 2017.

Baneret mäter 160×170 cm. I mitten finns Humalasalos vapen-sköld, Gules, a hop pole between three tankards Or, omgiven av 32 motiv som visar roliga saker/saker som man gillar att göra i vår förening och som förmedlar känslan av Drömmen.

Anneke Alfintytär Lindu broderade de nedan beskrivna motiven, med de listade materialen (numrena korresponderar till motivordningen på baneret). Hon deltog med baneret och dessa motiv i konst- och hantverksutställningen /tävlingen under årets Höstdans som Uma anordnade där temat var Saker som binder oss samman. Och hon var en av vinnarna!

När jag gick med i SCA, märkte jag vid mitt andra eller tredje event att andra presenterade broderade lappar och senare kom We Have Dragons-baneret och jag kommer ihåg att jag beundrade det och hoppades att jag en dag skulle vara så pass skicklig att jag skulle kunna delta i ett liknande projekt. Och för inte så länge sen när ett sånt tillfälle presenterade sig, och än bättre från min egen kanton, så bestämde jag mig för att realisera det röda baneret i fråga. Jag inte påstå att jag var särskilt skicklig då, men jag hade desto mer entusiasm, och man lär sig genom att göra saker och det är så jag lärde mig.

Det tog ungefär ett år att göra dessa tio delar, och jag tror inte jag hade några andra projekt under den tiden (t.ex. nya kläder för event etc). Jag fokuserade på dem nästan i exstas and när tiden rann ut fick jag ge upp. Då visste jag inte att detta var startskottet på en riktig banerboom och att jag skulle delta i många fler tillfällen att brodera motivlappar.

Detta är andra gången jag deltar i en konst- och hantverkstävling så jag blev förvånad över att jag fick så hög placering. Första gången var också ett broderiarbete, en fårskinnsväst med ett djur med på ryggen till min gudson. Det är det största motiv som jag någonsin broderat.

1.Fest: göra mat. Servera / äta.
Silkesbroderi på ylle/applikation.
Applikationsdel: vit bomullsduk som är fäst på botten med dubbelsidigt
förstärkningstyg (genom att stryka fast det), därefter fästs/täcks kanten av tyget med kedjestygn.
De övriga delarna är gjorda med klyvsöm.
Jag tycker att festen är kronan på verket för ett event och att maten är lite annorlunda men utsökt. Jag fann bilden i restaurangen Olde Hansas kokbok, restaurangen i fråga finns i Tallinn, Estland.

2. Humalasalos tokroliga anda.
Yllebroderi på ylle. Broderiet gjordes med stjälkstygn.
Humalasalo har en bra anda och tänk när det gäller saker/ideér som kan svälla till nya dimensioner.
Det finns mycket skratt och (den bra sortens) skämtande. Eller så kanske det bara är en Aarnimetsätradition, för andra kantoner verkar inte ha samma anda. Jag hittade denna mänskliga figurbild på Pinterest, och jag kommer ihåg att det kan ha varit någon sorts gud eller ande från nånstans i Sydamerika.

3. Stridsbågskytte / kvinnliga krigare
Yllebroderi på ylle. Broderiet gjordes med stälkstygn, Bayeux-stygn och klyvsöm.
Jag är stridsbågskytt, vilket är lite av en annan utmaning jämfört med vanligt bågskytte. Jag ville även påminna med det kvinnliga paret att kvinnor kan göra detta och även inspirera andra. Det finns ingen källa för denna bild eftersom min syster ritade/illustrerade detta för mig då jag inte är så bra på att rita.

4. Just having fun..
Sidenapplikation på ylle. Silkestråd.
Applikationsbitarna är fästa på botten med dubbelsidigt förstärkningstyg (genom att stryka fast det), därefter fästs/täcks kanten av tyget med kedjestygn. Jag använde också stjälksöm och klyvsöm.
Jag kommer inte ihåg var bilden i fråga hittades, men jag hittade ett tryck och misstänker att det är från en kokbok eftersom en liten dekoration i hörnet på sidan diskuterade ölbryggning. Jag tror att med denna bild ville jag uttrycka berättande, uppträdande och skojsighet och skönheten som uttrycks. Och kanske också hinta lite åt ölbryggning och att drycker (Bryggargillet) och att faktiskt dricka dem ibland kan få andra idéer att dyka upp och förvandlas till legender som det talas om och man kommer ihåg ofta och för en lång tid framöver.

5. Krig.
Yllebroderier på ylle med stjälkstygn och Bayeux-stygn.
Trots att jag döpt denna till Krig, menade jag egentligen mer dueller, vare sig det är heavy fighting, fäktning eller boffring, att följa deras ”danssteg” och atmosfären är fascinerande.
Jag kommer ihåg att karaktären med hjälmen är från en bok som innehåller diverse Vikingatida bilder/karaktärer/dekorationer från runristade historier, träddekorationer etc. Dessa böcker har använts filtigt av mig för att ge uppslag till broderiidéer.

6. Drachenwaldskyttar
Silke på ylle med stjälkstygn, Bayeux-stygn och klyvsöm.
Bågskytte var en av anledningarna till att jag ville gå med i föreningen, och i denna grupp känner jag känslan av samhörighet bäst.
Jag hade redan gjort en drake och kände att det behövdes ett par för att få harmoni i baneret och på ett fint sätt kombinera bågskytteandan i vårt kungarike som jag känner oavsett i vilket land jag befinner mig.

7. Lila drake.
Silke på ylle med stjälkstygn, Bayeux-stygn och klyvsöm.
Detta är Winifred, Stina Silverstielks märke och bild för en privat Facebookgrupp (endast för kvinnor) där jag kunde få utlopp för känslor som jag inte kunde på min egna facebooksida, och få stöd, hjälp och kärlek.
Detta är vad som först startade denna ”galenskap”. Detta motiv följde med mig när jag reste som lady in waiting för Izabella och Makarius under deras styre.

8. Färgning
Silke på ylle med klyvsöm.
Att färga är så spännande, även om du har erfarenhet, kan allting hända. Det finns ingen källa för denna bild, men den var än en gång ritade av min syster, fast inspirationen kom från färgningsdagar under Cudgelkriget, där trådar/tyg färgades i en stor kittel över en öppen eld och lämnades att torka på ett rep mellan två björkar.

9. Göra kläder.
Sidenapplikation på ylle.
Applikationsdelar är fästa på botten med dubbelsidigt förstärkningstyg (genom att stryka fast det), därefter fästs/täcks kanten av tyget med kedjestygn.
De övriga delarna är gjorda med klyvsöm och en del är dekorerad med lite “metallisk” silvertråd. Jag har alltid gillat handarbete och jag har hållt på med det i skolan och hemmavid eftersom min familj iallafall vet hur man syr kläder och sticka. Denna hobby drar dig in i hjulspår av dåtidens mode, så att du börjar samla på dig tyger och andra saker till när du vill göra en ensemble från varje århundrade.

10. Sauna.
Yllebroderi på ylle med stjälkstygn och klyvsöm.
Jag kommer inte ihåg var bilden i fråga hittades, kanske det var Pinterest, men jag hittade ett tryck och det var tre manliga karaktärer där jag ändrade den sista att bli mer feminin eftersom jag vanligtvis bastar i gemensam bastu och alltid känt mig trygg. Att basta är kanske mer av en Aarnimetsägrej (eftersom det alltid finns möjlighet att basta på våra event) och kanske du saknar det och tar det för givet när du är någon annanstans och det inte finns att tillgå. Det är något särskilt med att basta som jag inte kan definiera, så du måste helt enkelt uppleva det själv och alla har säkerligen sin egna åsikt om vad de tycker om det.

De andra motiven skapades av flertalet andra Aarnimetsä-medlemmar. Även från utanför kantonen. Delarna samlades in och syddes ihop av kantonaktivisterna Lady Märta Bosdottir och Lady Joanne am Rein. Nedan följer Joannes tips för liknande projekt!

SAKER ATT TÄNKA PÅ
När man gör ett stort baner är det viktigt att ha någon som organiserar det hela. Ger ut information och har någon sorts tidsplanering. Storlek behöver bestämmas och tydligt informeras till alla. Sömsmånen måste vara så bred att storleken kan åstadkommas även med färdiga delar. Vanliga material och väl definierade teman gör att det hela får ett mer enhetligt utseende. Temat kan vara bara en sak som drakar eller bågskytte. Ett väldigt brett och öppet tema kan dock vara problematiskt. Detta var nästan på gränsen till det.

Banerbasen i Aarnimetsä görs antingen helt av ylle eller lin. Detta gjordes med ylle. Efter att varje del var klar, syddes långa bitar av rött ylle mellan delarna för att sammanfoga det hela. Så det är i princip bara ett
lager ylle. De långa bitarna är väldigt stabila och håller allt samman på ett bra sätt. Det har inte behövts någon sorts mellanlägg än.

Baneret har en kanal längst upp där garn eller snöre kan dras igenom för upphängning. En stång av trä eller metall kan också träs igenom kanalen. Man kan även göra ett antal tygbitar för att trä en stång igenom. Kanalen längst upp är förstärkt med mellanlägg för att göra den mer stabil.

Det tog ungefär 1,5 år att göra detta baner. Hur man bäst motiverar folk att brodera motiv är att ha: tillräckligt med tid men ändå en fastställd deadline, publicera färdiga motiv på Facebook eller någon annanstans och att regelbundet stämma av läget.

Kanske ditt baroni eller härad kan inspireras att göra ett eget baner till Nordmarks kommande jubileum nästa år? 😉

Text: Anneke Alfintytär Lindu och Mirabillis Graffaro da Riva, Bilder: Anneke Alfintytär Lindu