Matokrat: Aleydis van Vilvoorde, vid pennan
Medkockar: Ingeborg och Ysabel da Soriano

Nu skall vi få läsa om en 1400-tals inspirerad bankett som serverades på St.Egon 2018.
Vi har valt att dela upp den så vi presenterar olika delar i nästkommande nummer.

Antipasti
Som bestod av tre rätter:


Insalate
Sallad på olika gröna växter från De Honesta Voluptate et Valetudine. De växter som står i originalreceptet är: sallad, blåeld, mynta, kattmynta, fänkål, persilja, rucola, oregano, körvel, torta (cicerbita alpina) och pors. Samt eventuellt andra aromatiska örter.
Blåeld, cicerbita, körvel och pors inte var tillgängliga för oss, men i övrigt följde vi receptet, som är att alla växterna hackas fint och sedan beströs med salt och olivolja och får stå. Efter några timmar tillsätts vinäger; vi valde vitvinsvinäger.

Finochio
Från Libro della cocina ett anonymt manuskript från 1400-talets Toscana.
Skivor av fänkål förvälls och stektes sedan upp i olivolja med lite salt.

Fave Fresche con Brodo di Carne
Färska bondbönor kokta i buljong, från Libro de arte coquinaria av Maestro Martino de Como, också från 1400-talets Italien.
Skala färska bondbönor. Koka dem i köttbuljong, vi valde kalvbuljong. När de är färdigkokta, vilket går fort med färska bönor, tillsätter du hackad persilja och hackad färsk mynta. Och salt om det behövs. I re-ceptet stod också att man skulle tillsätta en bit fläsk i tärningar, vilket gör att det påminner mycket om bön-rätter från dagens Toscana med kött eller korv kokta ihop med bönor.
Vi serverade dem som grönsaksrätt och strök fläsket. Vi lät också mycket spad vara kvar, nästan som soppa, men tror att det vore bättre att servera dem mer som en bönrätt i mycket mindre spad.