Ett baroni räddat från sillregn ännu ett år

För att slippa ett förödande sillregn så anordnar det skinande baroniet Gotvik varje år St. Egons event. För att söka St. Egons hjälp i kampen mot sillarnas förödande nedfallande från skyarna.
Ty något sådant förskräckligt vill man aldrig behöva uppleva igen.

Det var ett roligt gäng med folk som hade tagit sig till Hyssna och snart gjorde sig hemmastadda på olika ställen.
Snart började goda dofter sprida sig från köket och smakliga drycker hällas i glas.
Årets event sammanföll med baroninvestitur där avgående baronpar skulle hyllas och pågående par skulle upphöjas. Detta gjorde eventet välbesökt med både drottning och furste.

Som vanligt på ett event i fagra Gotvik så hade vi väldigt trevligt på kvällen där vi samtalade och hade ro-ligt till klockan blev mkt (iaf om man är gammal och trött som jag).

På lördagen så rustade några på för att till glada åskådare träna på den ädla konsten att träffa varandra hårt med rotting.
En förevisning i fäktningsutrustning där vi som är sugna på att testa kunde klämma/känna lite på utrustning och få ställa alla olika frågor man kunde ha om fäktning.
Runt omkring kom också olika projekt fram som man kunde pyssla med medan samtalen fortsatte.

Så var det dags för hov.
Ståtliga gled vår vördade Drottning, hennes barn (tronarvingarna), furste och avgående baronparet in i salen och satte sig till rätta.

Här kan flikas in ett typiskt exempel av den berömda heliumhanden som är väldigt vanligt i vår kära förening. Då författaren vill säga att han är god vän med både baronpar och drottning så kan han inte säga nej, så härold för alla fyra hovet var en o samma. Dvs jag Torleif. Det var väldigt kul och jag har lärt mig massor av saker som man som härold på hov borde kunna och göra både innan och efter hov. Som att man måste ha en påkläderska som hjälper till vid byte av tabard.

Det avgående baronparet fick under värdighet lämna ifrån sig sina kronor och tackades så mkt för deras mycket väl genomförda tjänst. Att under pestens tid sitta med krona kräver lite extra.

Men vad är ett baroni utan ett baronpar??? Detta löste sig snabbt genom att det nya baronparet kallades fram och under svärandet av eder ikläda sig Gotviks kronor och sätta sig på tronerna. Vi gläds åt vårat nya baronpar och vet att dom kommer göra mycket gott för Gotvik.

Många fina utmärkelser gav sedan ut av både drottningen av Drachenwald och fursten av Nordmark och värdiga mottagare av bland annat gyllene bandet tog fram. Även alla medlemmar av Ordo Annulis fick ställa sig upp när Alfhild de Foxley tilldelades Ordo Hirundinis.

Efter hovet följde en bankett på vikingastil som var mkt smaklig och uppskattad. Alla lät sig väl smaka och magar fylldes.

Här fick vi äntligen bevittna ceremonin till St. Egons ära.
Sagan om St. Egon lästes upp och illustrerades med bravur och populasen kände hur man drogs in i berättelsen och led med St. Egon. Vi tackade för ett år utan sillregn och önskade oss ett lika välsignat år framför oss.

Kvällen fortsatte i glädje och roligheter där spel samlade många, både deltagare och åskådare.
Alla verkade ha mkt roligt och som vanligt åker man ifrån ett event med glädje och saknad.

Stort tack till autokratgruppen som jobbar hårt för att vi alla skall ha ett bra event.

Text Torleif Vidfari, Fotograf Maria Ivansson