Bågskytte i Nordmark är på stark framfart

Bågskyttet i Nordmark och växt sig starkt under de senaste åren. Det har jobbats hårt och målmedvetet för att få fler bågskyttemarshals inom de olika häraden och i takt med allt fler kan hjälpa till att hålla i bågskyttet på event så har intresset för bågskyttet fortsätter att öka. Vi har lagt märkte till att bågskytte har blivit en allt vanligare ingångspunkt för nya medlemmar i SCA eftersom utrustningen är billig och det är lätt att komma igång. Till exempel på Knäckekriget 2023 var det 75 st som anmälde att de skulle skjuta. I Holland på 30-års jubileumet var bågskyttebanan mycket välbesökt och uppskattningsvis var där minst 50 bågskyttar som deltog i de olika tävlingarna av ca 300 deltagre. På ett helgevent Boar Hunt som anordnades nyligen anmälde sig 51 skyttar att de ville gå jaktstigen.

Nordmark har en bågskyttekapten som heter Hirka den Högljudda som ansvarar för att auktorisera och utbilda nya marshals såväl som att driva frågor som är relevanta för bågskytte och kastvapen. Hon ansvarar också för att 4 gånger per år sammanställa rapporterna från bågskytte-och kastvapenmarshals och skicka dem till huvudansvarig som är Drachenwalds bågskyttekapten. Är du intresserad av att bli marshal eller har andra frågor om bågskytte och kastvapen kan du kontakta henne på bagskytte@nordmark.org

Vill du läsa mer om bågskytte eller olika tävlingar som finns kan du läsa på Nordmarks hemsida: https://nordmark.org/nyfiken-pa/vad-vi-gor/vapenkonst-kampalek/bagskytte/

Company of Archers

Alla bågskyttar i Drachenwald tillhör Company of Archers som är ett gille utformat för att främja samhörigheten mellan bågskyttar inom kungariket Drachenwald. Det är ett forum för att träna tillsammans, dela erfarenheter och mäta sin skicklighet. Genom olika sorters tävlingar drillas bågskyttar till att bli allt mer träffsäkra så att de kan försvara kungariket. För att bli medlem ska du ha skjutit tre officiella tävlingar inom två år. Ditt tävlingsresultat avgör vilken rang du uppnår. När du har fått din rank får du lov att visa detta genom att bära Company of Archers märke där du själv syr på kanten till din rank. Nya märken har precis blivit beställda och kommer att delas ut på event under nästa år. Märket är runt.

De olika rangens märken.
Såhär kan det se ut när man har sytt på märket på en väska för rank Master.

Poänräkning

Poängen avgör vilken rank du uppnår. Poängen är olika för period bow (utan pilhylla) och open bow (med pilhylla). Tävlingar som räknas som officiella är Royal Round, Drachenwald Round, IKAC och Portsmouth. Du behöver endast erhålla poäng inom en tävlingsform till exempel Portsmouth för att få din rank.

Den första ranken Companion uppnår du när du har skjutit på 3 officiella tävlingar. Inget krav på lägsta poäng för att erhålla titeln. Titlarna Archer, Yeoman and Master tilldelas när du har uppnått poäng enligt tabellen nedan, 3 gånger inom en 2-års period på officiella tävlingar. När du väl erhållit en rank behåller du den för alltid. För de allra skickligaste finns det ytterligare en titel Grand Master som tilldelas endast till den som visar prov på en oerhörd skicklighet med pilbåge, historisk intresse och är en mycket god lärare och eldsjäl för bågskyttet i Drachenwald. Idag finns det endast 6 stycken med titeln Grand Master varav en tillhör Nordmark , Pedher Mikaelsson.

Text och bilder: Hirka den Högljudda, Nordmarks Bågskyttekapten