Planering och förberedelser håller vi alla på med. Det är väl bara en fråga om hur långt i förväg man börjar förbereda sig. Då kommer funderingarna. Hur lång tid i förväg är det vettigt att börja förbereda sig för att uppnå något man vill? Kan man överdriva sina förberedelser?

I drömmen finns fascinerade möjligheter att sätta långsiktiga mål, mål som det går att uppnå genom idogt arbete som är oerhört utvecklande och gör det roligt på vägen mot målet. När man deltar i event får man se och höra om så mycket om vad folket i Nordmark gör, så mycket att man själv också vill göra, skapa eller uppleva liknande saker. Vi har nog alla känt känslan ”det vill jag också göra eller se”.

Nuvarande regeringsperiod planerades lite olika för fursten och furstinnan, men förarbetet ledde mot samma mål.

För fursten började det på sätt och vis redan i Visby 2017 en sen kväll på ett 50-års kalas. En viss Frans von Hohenklingen, berättade en sen, något blöt, och mycket trevlig kväll om ett äventyr. Han berättade målande historier om ett krig i Atenveldt, där Nordmarks armé fick motståndarnas styrkor att vika sig och deras krigare se ut som lammungar. Till dessa historier om krig och ära lyssnade ett ”ungt” furstepar. Hos fursten väcktes en dröm eller en idé, och innan kvällen var slut hade ett mål satts upp. 50 kämpar med spjut som slåss som en enhet. Ett lag vars framgång bottnar i samarbete, disciplin och förberedelse. En dröm om att få resa över haven tillsammans med en enorm armé. En dröm som verkligen motiverar hårt arbete. Begreppet ”2019” myntades, och bollen var i rullning…

Nu började förberedelserna och de kan delas in i olika steg. Ett steg är fysiken. Att kroppen håller är grunden i heavy fighting, därför är fysisk träning av högsta prioritet. När det gäller att träna på jobbiga saker är det viktigt att ta hjälp. Fursten kastar sig över alla ledarledda pass som det lokala gymet erbjuder. Step up, hiit, Tabata, power pump, spinning mm. Mycket lek, hopp och en hel del svett inblandat. Allt för att det är så mycket lättare att hoppa om någon säger åt en att hoppa. Som en bonus på allt hoppande och lekande kunde badringen runt midjan minskas i omfång. Resultatet av träningen visade sig genom att orken att slåss blev längre och tekniken i fightingen funkade bättre.

Nästa steg är samarbete med andra. När man känner stämningen och känslan som bara Knäcke kan skapa, vill man inget hellre än att ha mera av SCA drömmen. Mera medeltid, fler drömmar, mer av allt. Möjligheten att just då sikta på det ädlaste av positioner var inte möjligt. Därför fick det denna gången bli det näst finaste, att axla rollen som furstendömets regenter. Som vi alla vet måste varje furstepar bestå av två personer, vilka kan slå sina kloka och ädla huvud ihop. I vårt fall ligger nog klokskapen mer på ena sidan än den andra..

Efter noga övervägande kom fursten och furstinnan överens om att än en gång ställa upp i kommande Furstetornering.

Ytterligare ett av stegen i förberedelserna för att nå det uppsatta målet var att lära sig den kunskap som krävs för att kunna vinna en turnering och att klara av att använda kunskaperna i skarpt läge.

För att kunna vinna en turnering krävs omfattande förberedelser. Inte ens då är det säkert att målen kan nås. När någon väl stiger in i listen kan allt hända. Både framgång och motgång. När det kommer till fightingteknik är det smart att vända sig till kämpar som är framgångsrika. Det är också av vikt att vända sig till kämpar som man ser upptill. I nuvarande Nordmark finns det många sådana kämpar. Här skulle många namn kunna räknas upp, men fursten vill nämna en kämpe som har haft en stor inverkan. Det är earl Wlfric, som har lärt fursten det mesta av det han kan om fighting. Utanför Nordmarks gränser i det avlägsna Middle Kingdom finns två kämpar av rang, Duke Brannos och Duke RangvaldeR, vilka besitter enorm kunskap och erfarenhet. För att få ta del av de båda legendernas kunnande krävdes ett besök till Pennsic. Sagt och gjort. Under heta dagar och ljumna kvällar blev det givande möten som gav mycket kunskap och erfarenhet.

Summa summarum. Går det att besvara funderingarna om förberedelser och planering? Jo, det går att besvara frågorna men det blir mycket personliga svar. Det som funkar för någon fungerar inte för någon annan. På frågan om hur lång tid i förväg är det vettigt att börja förbereda sig för att uppnå något man vill kan vi konstatera att om man försöker finns det en möjlighet att lyckas. Kan man överdriva sina förberedelser? Det kan man alldeles säkert, men spelar det någon roll när man har kul under tiden och når sitt mål?!

Utmaning nr 3

Under Lucia i Styringheim diskuterades konceptet “skatt” som bedrivs väldigt effektivt på ön. Fursteparet tillsammans med övriga kring högbordet diskuterade det ivrigt under bankettkvällen. Blivande Kung William gjorde det väldigt tydligt att han kommer förvänta sig någon form avkastning från detta under Dubbelkriget i maj månad.

Vi har titta på lite olika scenarion hur detta kan te sig. Vi vet med oss att Nordmark är ett givmilt folk som ger med glädje. Kan vi likt Rikard Lejonhjärta lita på att Nordmarks folk ger av vad de kan undvara av egen fri vilja och med kärlek till Nordmark och dess folk. Eller ska vi likt Prins John kräva skatt från alla och envar oavsett hur djupa deras kassakistor är?

Vi kan glädja er med nyheten att furstemailen nu är riktade åt rätt håll och vi välkomnar era rekommendationer! Se nedan vilka evenemang som är inbokade i dagsläget och anpassa era rekommendationer därefter. Kom ihåg att även kolla upp att ert eget OP är uppdaterat! http://op.drachenwald.sca.org/

Evenemang Fursteparet ska på framöver:
Estrella
St Egon
Spring Crown Tournament
Majgreve
Dubbelkriget
Cudgel
Medeltidsveckan

Vi ses i Drömmen

Med kärlek och glädje

Krake II – Fürsthe
Ælfwynn II – Fürsthinna