Under medeltiden var härolden bland annat en budbärare, diplomat och den som höll ordning på vilken heraldik tillhörde vem. I SCA brukar härolderi grovt delas upp i “Voice heraldry”, det vill säga hovheraldik och annat där röstvolym behövs och “Book heraldry”, rådgivning och forskning inom namn och heraldik.

Man behöver inte ha ett häroldsämbete för att hålla på med heraldiska uppgifter. I vissa kungadömen finns det prov som man måste klara för att få kalla sig en härold men inte i Drachenwald. Här kan vem som helst kalla sig för en härold om du att gillar att hålla på med ämnet.

Det är krav för baronier, furstendömen och kungadömen att ha ämbetshärolder, men även mindre grupper har nytta av en härold. Det är enklare när det finns en person att rådfråga och härolden får även bära en snitsig titel. Nordmarks härold har titeln Silversparre och ställföreträdaren kallas för Gyllene bandet men även mindre grupper får registrera en häroldstitel om de vill.

Drachenwald har flera härolder på kungadömesnivå. Schwarzdrachen är den samordnade överhärolden och dennes ställföreträdare är Aurochs. Två härolder tar hand om namn- och vapenregistrering, Edelweiss- och Albionhärolderna. Slutligen finns Posthorn som ansvarar för Drachenwalds Order of Precedence, http://op.drachenwald.sca.org Det är en databas där alla Drachenwaldares utmärkelser och ordnar finns registrerade och även en del personliga vapensköldsbilder.

Till sist finns det ett häroldsråd på SCA-nivå men det blir för långt att berätta om dem här. Gå gärna till “SCA College of Arms on the Web” https://heraldry.sca.org/welcome.html för mer information.

Även Nordmark har även en egen webbsida “Heraldik i Nordmark” https://heraldik.nordmark.org/

Att vara en ämbetshärold är både roligt och lärorikt. När jag hjälper någon med dokumentation för ett namn lär jag mig något nytt nästan varje gång och utan heraldiska baner skulle våra event vara bra mycket blekare. Visst kan jag bli frustrerad ibland, mest när regler ibland krockar med mina klienters önskemål men det brukar oftast lösa sig.
Det bästa med att vara en ämbetshärold är när man har hjälpt någon hitta det perfekta namnet, eller när man ser någon stolt använda sitt nyregistrerade vapen.

Saknar din lokalgrupp en härold, varför inte testa? Du kan kontakta Nordmarks härold (Silversparren) på harold@nordmark.org för mer information. Sen är det bara att kontakta din lokalgrupps Drots och berätta att du vill ta dig an ämbetet.

Av The Honorable Lady Anna de Byxe, Albionhärold av Drachenwald