Rapport från diskussionsmöte 16 oktober:
Hur tar vi hand om våra nya medlemmar?

Syftet med mötet var att prata om hur vi som förening kan bidra till att medlemmar som varit med i 1-2 år känner sig delaktiga och vill stanna kvar i föreningen. Mötet arrangerades av Nordmarks styrelse och leddes av Malin Nejström. 

Som en inledning fick alla närvarande berätta om vad som var bra, eller vad de saknade, när de var ganska nya i föreningen. Flera nämnde att de hade “dragits med” till att jobba i köket på event, att vara med på en kämpaträning, eller bli delaktig i något gemensamt projekt i lokalgruppen. 

Många pratade också om att en viss person hade varit viktig för dem som stöd eller mentor. En annan sak som togs upp var att regelbundna möten i lokalgruppen underlättade att lära känna flera människor, och att prata med folk på veckomöten gjorde det lättare att också ta kontakt på evenemang.

Sammanfattningsvis verkar framgångsfaktorer vara: gemensamma projekt, att få en uppgift, och att ha en mer erfaren medlem som kompis.

Vad kan lokalgrupper göra?

Det kom fram flera förslag på enkla aktiviteter som lokalgrupper kan göra för att underlätta för nyare medlemmar att komma in i gemenskapen.

· Tyginköpsresor (med hjälp att köpa rätt tyg i rätt mängd till rätt projekt, samt att få inspiration till projekt)

· Gemensamma loppisrundor

· Picknickar och knytisfester

· Öppen lokal för hantverk, ibland kombinerat med knytis

· Stadsvandringar

· Ölprovningar eller pubkvällar

· Bilutflykter till historiska platser

· Veckoföreläsningar (eller månads-) om olika ämnen, medlemmar turas om att berätta om saker de tycker är intressanta

I alla sådana här aktiviteter är det förstås viktigt att även de “gamla” medlemmarna dyker upp!

Vi pratade också om hur viktigt det är med små evenemang, som inte behöver följa “standardmallen”, och att lokalgrupper som ligger nära varandra geografiskt kan samarbeta och hälsa på varandra. På stora evenemang är det lätt hänt att de som varit med i föreningen länge hamnar med sina vanliga gamla vänner och glömmer (eller inte hinner eller orkar) söka kontakt med dem som inte varit med så länge.

Att ha utlåningssaker (så kallad gold key) är bra, men kanske mer för de medlemmar som är helt nya. Det ska vara bra kvalitet på sakerna, inte gammalt och fult, och lokalgruppen bör ha en lista över vad som finns. Att sy enkla men fina kläder till gold key kan vara en kul gruppaktivitet.

Vad kan eventarrangörer göra?

· Information innan eventet om vad som kommer att hända, komma ihåg att allt inte är självklart för alla

· Ha en lista på saker som man kan delegera, saker som folk kan hjälpa till med

· Inte vara rädda för att be om hjälp, delegera och stiga åt sidan

· “Övningshov” kan vara en aktivitet innan hovet för dem som är osäkra på vad som kommer att hända och hur man ska bete sig

· Uppmuntra besökare att prata med någon de inte pratat med förut

Som arrangör är det lätt att ta på sig för mycket jobb, då blir det kanske bara stressigt när det kommer någon ny och säger “vad kan jag hjälpa till med”? Men det kan vara bra att tänka till så att det finns en chans för folk att göra något.

Hur går vi vidare?

Vi i styrelsen hoppas att ni i lokalgrupperna och arrangörsgrupper för olika evenemang fortsätter det här samtalet. Vilka av idéerna och förslagen kan ni ta tag i och göra verklighet av? Hur kan vi hjälpa varandra? Prata också gärna om vad man kan göra på individnivå för att få alla att känna sig som en del av gänget. Och du som har läst så här långt – vad kan du själv göra?

Om du vill kommentera eller fråga något får du gärna kontakta styrelsen: styrelsen@nordmark.org