– Vem är du och hur hittade du till SCA?

I det mundana livet är jag bibliotekarie i Luleå. Gift och har två så gott som vuxna barn. Jag har alltid varit historieintresserad. När vår son började med bågskytte så var snart både jag och maken med också. Vi kom ganska snabbt fram till att långbåge var vår grej. När Frostheim skulle ha medeltidsdagar 2016 så frågade de oss i bågskytteklubben om inte vi kunde komma och hålla i bågskyttet på Hägnan. Vi sa ja såklart och hade så roligt så innan eventet var över var vi alla nya medlemmar i Frostheim.

– Vad fick dig att vilja bli ämbetsman?

När jag registrerade mitt eget namn och vapen så blev jag intresserad av heraldik. Jag fortsatte med att hjälpa mina vänner och lära mig mer om heraldiken och sedan hörde dåvarande Silversparre (alternativ titel på Nordmarks Härold) Thorulf av sig till mig och undrade om jag inte ville fortsätta med det jag redan gjorde fast lite mer ”officiellt”.

– Vad gör du inom ditt ämbete?

Om någon vill ha hjälp med att registrera namn och/eller vapensköld, så hör de av sig till mig. Det kan vara frågor om designen är möjlig och inom SCA:s regler, frågor om var man kan hitta källor på namn m.m.

– Vad kallar du dig inom SCA och vad har varit din inspiration?

Jag kallar mig Fridha Eriksdotter. Fridha är en kompromiss, då det förnamn jag ville registrera inte gick igenom. Eriksdotter var ett enkelt val eftersom min styvfar heter Erik och jag ville gärna hedra honom med mitt namnval.

– Vad gillar du mest med SCA?

Att det finns allt. Det är så stort och varierat. Det finns något för alla. Och att vara på tältevent är ju fantastiskt mysigt!

– Vilket är ditt favoritevenemang och varför?

Mitt favoritevent är nog Knäckekriget. Fantastisk lägerplats, fullspäckat program, massor av bågskytte och väldigt trevliga människor! Enda nackdelen är att det är så långt bort.

Kategorier: ämbeteIntervju