– Vem är du och hur hittade du till SCA?

Jag heter Magdalena och jag gick med i SCA första gången 2010 då jag och min dåvarande partner flyttade till Gotland då vi båda två varit frekventa besökare av Medeltidsveckan i många år och ville göra mer medeltid resten av året. Så en gemensam bekant ryckte tag i oss och sa att vi självklart skulle bli medlemmar av Styringheim och hänga med på deras evenemang Storstyringkampen i september. Senare flyttade jag till fastlandet och sedan 2012 har jag varit aktiv och är fantastiskt glad för det!

– Vad fick dig att vilja bli ämbetsman?

En vilja att få lära mig mer om föreningen! Dessutom fick jag frågan direkt från den som var krönikör innan mig, och då kände jag mig ju självklart utvald och då är det svårt att säga nej. Men jag är oerhört tacksam gör att hon gjorde det, för min erfarenhet av SCA och Nordmark har blivit annorlunda från om jag inte hade tagit ämbetet. Dessutom så är att vara ämbetsman en fantastisk chans att ge tillbaka till en förening som har gett mig så mycket glädje.

– Vad gör du inom ditt ämbete?

Som krönikör så ansvarar jag för att det varje månad kommer ut ett nytt nummer av vårt nyhetsbrev! Jag behöver inte skriva allt själv, men jag behöver söker efter och valla in efter nytt material. 

– Vad kallar du dig inom SCA och vad har varit din inspiration?

I föreningen kallas jag Herrin Gele Pechplumin. Herrin är den tyska versionen av titeln Lady. Gele är från 1400-talet och Pechplumin är en feminin variant på ett manligt efternamn från ungefär samma tid. Dessa valde jag för att jag framförallt sysslade med tyskt renässansmode när jag började i föreningen. Och även om jag nu gör flera andra perioder och områden så trivs jag ändå bra med namnet, så det får hänga kvar.

– Vilket är ditt favoritevenemang och varför?

Mitt absoluta favoritevenemang i Nordmark är Dubbelkriget i Attemark. Drygt en vecka av blandade aktiviteter med en stor andel av mina vänner! Kurser, workshops, hov, badtunna, hänga på filt och äta kakor, titta på fighting med mera. Vad mer kan man önska?

Men jag gillar även små evenemang där man mer hinner prata med alla och jag älskar att åka utomlands till de andra grupperna i Drachenwald när de har olika evenemang. Jag rekommenderar verkligen att resa, om man kan, man träffar nytt folk och lär sig mycket om vår förening.

– Vad gillar du mest med SCA?

Mina vänner och variationen skulle jag säga! Jag kom för medeltiden, men har stannat kvar på grund av alla underbara människor jag mött. SCA har ju fått mig att lära känna en stor mängd människor som jag aldrig annars mött. Nu har jag vänner från USA, Kanada, Norge, Finland, UK, Bulgarien, Österrike, Belgien, Nederländerna och Tyskland. 

Sen att jag kan göra och bära dräkter från romersk tid, vikingatid och 1500-tal under samma evenemang är något jag älskar. Jag måste inte välja.

Kategorier: ämbeteIntervju