– Vem är du och hur hittade du till SCA?

Jag heter Ulrica Hermansson och är Enhetschef på ögonmottagningen i Östersund. I botten är jag sjuksköterska för att jag egentligen inte vågade satsa på min dröm om att bli sadelmakare/skådespelare/historiker/arkeolog/operasångerska o.s.v. Jag hade helt enkelt för många drömmar och för dåligt självförtroende, så jag satsade istället på det som alla sa att jag var riktigt bra på, att ta hand om människor och speciellt i jobbiga situationer. Sen att jag inte har problem med att se blod och andra delar av människan som borde vara på insidan av dem var en bra bonus.

Jag hittade till SCA genom en rollspelskompis på gymnasiet, han sa plötsligt en dag att han skulle på möte med en medeltidsförening, och jag förklarade snabbt att han var världens sämsta vän om inte jag fick följa med. För drömmen om medeltid fanns sedan jag var barn. Då åkte familjen och tittade på Hova riddarvecka, och vi var en familj som inte kunde låta bli en informationsskylt eller historisk sevärdhet. Jag är född historienörd helt enkelt. Så det tog ett par dagar, så satt jag där på Ulvbergets veckomöte i Skövde med en kopp te. Det tog ett par år innan jag vågade mig på att sy kläder och åka på mitt första evenemang, Torsten nyår 2002-2003, men det gick ju bra träffade bl.a. Jovi och resten är historia..

– Vad fick dig att engagera dig i SKA-styrelsen?

Jag tycker att det är självklart att man ska engagera sig i det man tycker om. Och när jag en dag för ett par år sedan fick frågan om att acceptera en nominering så var det självklart att tacka ja.
Vill man vara med och leka leken så tycker jag man även ska vara med och driva leken. Vad vore vi exempelvis utan alla underbara autokrater som ordnar event? Vad vore SKA Nordmark utan en styrelse?

– Vad gör du i styrelsen (och överlappande ämbete ;)?

Jag är ordförande i styrelsen. Drots i Nordmark.

– Vad kallar du dig inom SCA och vad har varit din inspiration?

Una Biornsdóttir. Förut kallade jag mig Lo men det gick inte att registrera så jag tog det namn som stod på den runsten som stod närmast mina rötter. Jag tänkte att ett namn hugget i sten är en ganska säker källa. Biornsdóttir/Björnsdotter hittade min morfar Björn på så det har jag behållit.

– Vad gillar du mest med SCA?

Människorna. Genom SCA har jag hittat mina bästa vänner och min valda familj. Utan dem hade jag inte varit här idag.

– Vilket är ditt favoritevenemang och varför?

Svår fråga då så många evenemang har sin charm. Så mitt favoritevenemang är det jag är på.

Kategorier: ämbeteIntervju