Agnes och hennes katt Skorpan.
Agnes och Skorpan

– Vem är du och hur hittade du till SCA?

Jag heter Agnes och började som aktiv medlem i Styringheim nån gång runt 2001, men har nu sen många år varit bosatt i Aros/Löghammar. Jag hittade till föreningen genom vänner som bjöd in mig till mitt första event, Luciafesten Styringheim 2000, och sen ville ha med mig i köket på kommande event. Så jag gick köksvägen in i föreningen. Mundant är jag något av en mångsysslare och det är nog lätt att se i SCA med, där jag provat det mesta genom åren, allt från att vara matokrat och slava i köket, testa heavy fighting, gräva mig ner i gammal folktro och religion samt sitta på tronerna i både Nordmark och Drachenwald. Service ligger mig varmt om hjärtat, likväl som arbete inom jämnställdhet och att alla ska vara trygga, detta både inom det mundana likväl som inom föreningen.

Agnes & Skorpan - Viking
Agnes och Skorpan, vikingastil

Vad kallar du dig inom SCA och vad har varit din inspiration?

Jag heter Agnes i föreningen också. Det blev så av en slump och sen fick det fortsätta vara så.
Inspirerad blir jag av andra människor som gör roliga saker, så jag jag har min inspiration från många olika håll. Min ständiga kollaboratör när jag gör skrollor är katten Skorpan. Han sätter gärna sin rumpa på allt jag gör och har stått med som medskapare på både och två skrollor genom åren.

Vad fick dig att vilja bli skrollmakare/Präntare?

Skrollmakare blev jag genom att jag lärde känna Margaretha i Styringheim. Hon lärde mig att det gick utmärkt att vara vänsterhänt och skrollmakare och sen bara fortsatte jag för att det var kul.
Präntare som ämbetsman blev jag för att jag kände att jag ville ha mer koll på hur det ämbetet gick till. Det var kul, så nu sitter jag för andra gången för Nordmark.

Vad gör du för sorts skrollor?

Jag gör allt möjligt, men mest tidig keltisk period samt vikinga-inspirerade skrollor. Detta för att kalligrafin jag skriver är baserad på tidig keltisk period (Book of Kells från 800-talet är skriven med den typen av kalligrafi t.ex.) och jag är för lat för att på riktigt lära mig en annan senare kalligrafi. Jag har försökt lite dock.

Vad föredrar du när det gäller material, teknik och inspiration?

Jag plockar det mesta av inspirationen från nätet så att jag kan printa en bild att ha som underlag. Vad jag väljer har helt att göra med mottagaren och jag försöker alltid stalka dem lite på nätet om jag inte redan känner dem väl, så att jag kan göra en skrolla som är personlig just för dem. Jag är dock totalt värdelös på portportioner när jag målar så jag fuskar och använder datorn för att kunna kalkera av förlagans stora drag och jag jobbar mycket med ljusbord. När det gäller material så föredrar jag goache och akvarell på pergamenata (papper som beter sig som pergament) eller riktig pergament. När det kommer till kalligrafin och linjer så använder jag dopp-stift och antingen kinesiskt tusch eller gallbläck som en vän, Silva av Svaneholm, gjort. Hennes gallbläck är otroligt häftigt att jobba med och en av stora mina favoriter.

Panach till Agnes Odygd, gjord av Aleydis
Panach-skrolla till Agnes Odygd, gjord av Aleydis

Har du favoritskrolla/skrollor som du gjort / fått? Vad var din inspiration?

Jag älskar alla mina skrollor jag har fått, de är så vackra på sina egna sätt. Favoriterna, om jag nu måste välja, så är det nog min Panache gjord av Mistress Aleydis van Vilvoorde samt min Countess av Mistress Ellisa von Berenklaw. Panachen har min älskade katt Skorpan på vad som ska föreställa mig som sitter och skriver och den andra är tagen ifrån en bild på mig när jag vann kronturneringen. Jag älskar dem just för att de är så väldigt personliga och samtidigt väldigt vackra.

Countess-skrolla till Agnes Odygd, gjord av Ellisa
Countess-skrolla till Agnes Odygd, gjord av Ellisa

Den skrolla jag gillar mest av dem jag har gjort är nog antingen Jarl Morales Jarl-skrolla, vilket är en vikingatida skrolla byggd på bilder från en stavkyrka i Norge med Sigurds-sagan. Den är skriven med medeltida runor. Sen är jag mäkta stolt över en japansk skrolla som jag gjorde åt Countess Tomoe, där jag fick hjälp att skriva på Japanska åt henne. Skrollan gavs ut då hon och hennes make skulle resa tillbaka till USA, så det är en båt med både hennes make och deras två katter på skrollan, med Tomoe själv i fören i sin regnbågs-kimono och en ”kirrin”, en japansk variant på enhörning på seglet.

Jarl-skrolla till Morales, av Agnes
Jarl-skrolla till Morales, gjord av Agnes

Vad gillar du mest med att göra skrollor?

Mest att få göra något fint åt andra. Det låter kanske lite cringe, men det är sanningen. Jag älskar att göra skrollor som andra kan bli glada åt. Sen är målning en meditation för mig, där jag kan få hyperfokusera på något ett par timmar och helt försvinna in konsten för en stund.

Japansk skrolla till Tomoe, gjord av Agnes