– Vem är du och hur hittade du till SCA?

Åsa Hestner Blomqvist 

Honorable Lady Ragnell Caxtone 

En god vän tog med mig till ett event 1991 (Inbördeskriget) och efter det var jag fast… även om jag redan då insåg att det är en hobby som tar upp mycket av ens fritid!

– Vad fick dig att vilja bli ämbetsman?

Det är min natur att engagera mig i föreningsarbete och jag har innehaft flera olika ämbeten både lokalt, för Nordmark och för Drachenwald. Jag tycker om att vara med och både påverka och arbeta för föreningen. Det har visat sig att jag har roligast när jag känner mig engagerad. 

-Vad gör du inom ditt ämbete?

Jag är Nordmarks Präntare och det betyder att jag är länken mellan Fursteparet av Nordmark och de fantastiskt duktiga präntare och illuminationatörer vi har. 

Vanligtvis får jag en beställning från Fursteparet och i de flesta fall har de god framförhållning så att jag kan skicka ut frågan om det är några som vill ta på sig jobbet. Och jag måste säga att hittills har det aldrig varit något problem att finna frivilliga. 

Jag hjälper också till med visst material till de som gör scrollor t.ex. pergaminata, det papper, som ofta används för att göra scrollor. 

Tilläggas bör att jag inte själv kan kalligrafera eller illuminera, det är inte ett krav för att inneha ämbetet. Däremot bör man ha ett gott ordningssinne. 

– Vad kallar du dig inom SCA och vad har varit din inspiration?

Honorable Lady Ragnell Caxtone är en dam som lever i England i början av 1500-talet. Hon är dotter till en köpman och är själv en så kallad Silk woman. Det betyder att hon tillverkar och säljer Narrow wares, band, knappar mm i silke.

Jag ville jag en persona som passar in i den typen av kläder jag föredrar att göra och en av mina största inspirationer i mitt klädskapande är The Tudor Tailor. 

-Vilket är ditt favoritevenemang och varför?

Mina favoritevenemang är Double wars (Dubbelkriget) och Cudgel, samt Univetsitetet på alla nivåer. 

Universitetets-event älskar jag för att det går ut på att en massa kunniga människor bjuder på sig själva och sin kunskap. Helt fantastiskt. DW och Cudgel är mina favoriter av samma anledning, det är långa event där man hinner gå ner i varv och riktigt leva sig in i vår speciella variant av medeltid.

– Vad gillar du mest med SCA?

Jag har varit med i SCA sedan början av 90-talet och jag har insett att det jag gillar mest är när vi kraftsamlar och syr/bygger/målar etc tillsammans för ett gemensamt mål. 

Jag är också väldigt förtjust i det forskningsarbete som ligger bakom mycket av det jag producerar och att få visa upp det jag brinner för på t.ex en Laurel Price Display är också väldigt väldigt roligt. 

Självklart är också våra event något helt magiskt och i många fall målet med allt vårt slit. Det var ju trots allt på ett event jag insåg att detta var något jag ville uppleva om och om, och om igen. 

Kategorier: ämbeteIntervju