Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är ingenbild.gif

– Vem är du och hur hittade du till SCA?

Mundant heter jag Zakarias ”Zacke” Persson och jobbar som programmerare. Jag bor i Luleå (frostheim) med familj och barn. Jag träffade en SCAit (Vicomte Björn Sneskägg) på ett lajv nångång förra årtusendet som fick mig att åka på mitt första SCAevent som var ett lokalevent i Frostheim. Jag hade faktist varit med i Frostheim några år tidigare också, men bara som stödmedlem så intresset hade funntis där länge. Jag är fortfarande kvar i Frostheim och har varit aktiv där i över 20 år nu.
På den tiden var frostheim en rätt liten förening, första generationens medlemmar (dom som startade) var lite slumrande, men nu kom generation två, jag och Björn och några till och började dra igång saker med hjälp av det gamla gardet.

– Vad fick dig att engagera dig i SKA-styrelsen? ( – Vad gör du i styrelsen? )

Jag har länge velat ställa upp och göra “nytta” på högre nivå än frostheims styrelse, och jag har faktist varit med i nordmarks styrelse en gång tidigare. Men peståret 2020 gjorde att alla möten flyttades digitalt och det gör att vi som bor lite avsides har en mycket större chans att hänga med vilket gör detta till ett gyllne tillfälle att hjälpa till (Något gott med den digitala världen och peståret alltså). På grund av min bakgrund som webbprogrammerare så blev det naturligt att också hoppa in och hjälpa till med nordmarks nya hemsida som publicerades 2021.

Baron Egil med Herr Keldor De Geer, smeden som gjort kronan

– Vad kallar du dig inom SCA och vad har varit din inspiration?

I SCA kallas jag Baron Egil Drakhufvud och är väpnare till Sir Brendan. Från början inspirerades jag mycket av Björn Sneskägg och Steinar Vidfamne som var de ledande ansiktena i frostheim på den tiden. Hantverket var naturligt men fightingen fick snabbt stort focus för mig. 2006 frågade jag Brendan om jag fick bli väpnare till honom för jag ville få upp mer kunskap hit till norr. Vi hade på den tiden inga riddare och inga väpnare här uppe. Under denna tid byggde jag också vitaporten.se som är en site just för att lära ut fighting till folk som inte har tränare på nära håll, eller de som vill ha nya uppslag på vad dom kan göra på sina träningar. Under alla dessa år jag varit med i SCA har jag varit mycket aktiv på det lokala planet, drivit frostheim från en rätt liten förening med liten ekonomi till att faktist 2021 vara den näst största gruppen i nordmark med en stadig ekonomi och fantastiskt egen lokal. Att resa runt är förståss superkul, men det är för mig svårt att åka på allt man vill pga att man bor så hiskeligt långt bort i landet.

– Vilket är ditt favoritevenemang och varför?

Mest kärt: Våra egna medeltidsdagar brinner jag förståss lite extra för, ett event öppet för besökare men som också har rena SCA delar på kvällstid då inga besökare finns på plats. Eventet är helt gratis (mat och allt!) för alla som jobbar. Som jobb räknas fighting, fäktning, hantverk, dans, sång, gyckel osv, dvs, det vi gillar och gör ändå! Eventet har gett frostheim en bra ekonomi och vi kan erbjuda SCAiter ett event som verkligen alla har råd att åka på!
Bäst: Dubbelkriget har självklart en plats i mitt hjärta också, det absolut bästa stället om man vill slåss med många, och träffa ännu fler!
Höjdpunkten: 20-års jubileumet i ett slott i tyskland kommer vara ett av de event jag kommer komma ihåg längst och det kommer bli mycket svårslaget i miljö och resa.

– Vad gillar du mest med SCA?

Jag älskar tanken på att alla “leker” på samma vilkor, det spelar ingen roll vem du är privat, här har du ditt eget liv, din egen titel och dina egna framgångar. I SCA träffas människor, gamla som unga, tjejer och killar på samma vilkor, vi delar på arbete och har kul tillsammans. En öppen demokratisk och jämnstäld förening i det mesta. (jo jag vet, det finns rötägg även inom SCA, men den stora mängden människor jag träffat har varit riktigt bra folk)