– Vem är du och hur hittade du till SCA? 

Jonas Evertsson jobbar som verksamhetsutvecklare på en statlig myndighet, bor i Uppsala och är sambo med Lia, vi träffades i föreningen på ett Dubbelkrig för en massa år sedan. Jag kom med i SCA 1996 via ett gäng kompisar från studentlivet och rollspelande under studenttiden i Lund dvs i Attemark (Skåne) men bor numera i Aros (Uppsala), hade en paus tidigt 2000-talet men varit aktiv igen sen ca 2005. Hade ett intresse för historia och ramlade på lite olika sätt in i föreningen. 

– Vad fick dig att engagera dig i SKA-styrelsen? 

Jag hör till de där människorna som brukar hamna i styrelser eller vara inblandade i evenemang på något sätt. Jag tycker det är intressant att utveckla mina hobbies. För mig handlar styrelsearbetet i Nordmark om att bygga ett långsiktigt strukturkapital för att både möjliggöra att hobbyn finns men även att utveckla den framåt i tiden. Jag tror att det är bra för våra lokalföreningar att SKA Nordmark finns i botten och ger stöd och trygghet. SCA är lite lustigt på det sätt att det bara fungerar utan att vi ibland riktigt förstår hur. Jag har även haft flera ämbeten inom SCA från lokalnivå och upp till kungadömesnivå bla som Drots för Kungadömet dvs Drachenwald och för närvarande har jag ämbetet för Kungadömets sociala medier.

 – Vad kallar du dig inom SCA och vad har varit din inspiration?

Jag kallar mig nog mest Ed, vilket då är en förkortning av Edricus, när jag började så fanns det med någon bit med Ivanhoe i huvudet på mig och en av figurerna heter Cedric, men det namnet var dels redan upptaget och dels oklart om det var historiskt så jag kollade runt lite efter saxiska namn från perioden kring korstågen och då dyker det upp latiniserade saxiska namn som en del i normaniseringen av England. Edricus Filius Offae är alltså Edric Offas son. Filius utvecklas sen till Fitz i det anglosaxiska namnbruket. Sen är heter en av Shakespears skurkar Edricus men det verkar mest vara användandet av ett gammalt namn i skådespelet mer än ett normalt förekommande namn under 1500-talets senare de. 

– Vilket är ditt favoritevenemang och varför?

Dubbelkriget, som gammal Attemarkare och efter att ha varit inblandad i att autokrata evenemanget i flera år så är det väl svårt att säga något annat. Det finns många fina evenemang runt om i den kända världen, jag rekommenderar alla som kan att besöka evenemang i andra delar av Kungadömet, det ger en bra inblick i vad som är lika och vad som är olika även på så nära håll.

– Vad gillar du mest med SCA?

Vår hobby är så mycket att för mig är det en livsstil. Det finns väldigt mycket jag tycker om i föreningen, en stor fördel är att jag kan skifta inriktning men ändå ha kvar mina kompisar. Vanligtvis behöver man ju hitta nytt folk om man går från kampsport till matlagning som intresse, men här så är det samma personer som finns kvar. Det är en härlig levande förening, ett av mina finaste minnen var på SCAs 50 års jubileum 2015 i USA när dels inbjudan till den där första festen i maj 1966 lästes upp och när tre av de som var med på det evenemanget fortfarande är med och leker i SCA efter 50 år.