Pennsic 50 närmar sig!
I sommar blir det femtionde gången som SCAs största event Pennsic War äger rum. Året AS 5 var Cariadoc kung över Middle Kingdom och fick en idé att det vore kul med ett krig med granarna i East Kingdom. Sagt och gjort skickade han en krigsförklaran men sen kom det inget svar. Två år senare hade Cariadoc flyttat och vunnit ännu en kronturnering och var nu kungen av East. Han hittade den gamla krigsförklaran och svarade på den och första Pennsic kriget hölls på hösten 1972 i en lokal park. De första 5 åren flyttade eventet runt varje år och växte till strax under 500 närvarande. Från Pennsic 6 och fortfarande idag så hålls eventet på Cooper’s Lake Campground strax norr om Pittsburg. 1997 blev Aethelmearc ett eget kungadöme som inkluderar den geografiska platsen för eventet så nu är det 3 kungadömen som delar på värdskapet för eventet. Två år senare 1999 blev första året med över 10 000 deltagare. Siten som ursprungligen var en liten familjecamping mitt i stora odlingsmarker har vuxit i takt med eventet där tidigare majs och jordgubbsfält nu används endast till storgruppscamping med flera andra stora aktiviteter under året.

Bland annat så har fyrverkeri VM ägt rum på siten och varje år finns det en stor Jeep offroad träff som bor där och kör upp leriga vägar i kringliggande skog. Men störst på siten är fortfarande Pennsic vilket är rätt uppenbart om man kollar satelitbilderna på google maps där gatorna är märkta med SCAs gatunamn och den permanenta borgen syns i kanten på krigsfältet. En promenad runt hela siten är ca 7 km men vill du upptäcka varje gata och stig på området så får du räkna med 3 timmar i en golfbil och en kartläsare som planerar resan nog för att ni ska hinna med.

Pennsic är som ett typiskt SCA event här hemma men ändå inte. Det är stort, riktigt stort men samtidigt kan man hitta den där känslan av gemenskap och att vara en del av gruppen som de flesta av oss längtar efter när vi ska på event. De flesta bor i tält i lägergrupper på mellan 5-100 personer, ofta hushåll, kompisgäng eller en grupp som tillhör samma härad eller baroni. Drachenwald har ett eget läger där alla som reser från europa är välkomna att bo. Ibland är vi inte ens 10 personer i lägret men i år planerar vi för att vara över 50 personer i lägret. Vi tillgång till förråd i närheten av siten där vi förvarar tält, luftmadrasser, sovsäckar, bord, stolar och gemensamt soltak mm. En del som åker till Pennsic ofta har köpt sin egen campingutrustning som förvaras där.

De som inte åker lika ofta får låna tält och utrustning i mån av tillgång men när vi blir många så får man räkna med att köpa grejer för en rimlig peng. Vi brukar bygga lägret så att det gemensamma soltaket och övriga medeltidsaktiga tält står i mitten och runt kanterna har vi mundana tält som de flesta bor i. I år planerar vi att göra samma sak som vid Pennsic 40 där alla som åker kan få hjälp med tältinköp i förväg där vi på vår-rean kommer köpa in lämpliga tält, madrasser och sovsäckar så att man får ett paket med tält, 2 luftmadrasser (eller en dubbelmadrass för de som vill) och 2 sovsäckar. Fördelen med att göra gemensamt inköp utöver att det redan finns på siten när du anländer är att det blir lättare att sätta upp många likadana tält och bäst utnyttja den begränsade marktillgång som gruppen har och det packar effektivt i förrådet. De flesta lämnar sen kvar deras tält etc i förrådet på plats så att de själva eller andra personer kan använda det igen under kommande år. Många funderar på att ta med sig t.ex fjälltältet hemifrån vilket inte är att rekommendera. Dels behöver man då ofta en extra väska i båda riktningar vilket blir nästan samma peng som att köpa på plats. Men framförallt så är risken väldigt stor att du blir för varm i ett litet tält och kan bli sjuk av det. De mundana tälten vi använder är stora med högt i tak och väldigt mycket mer vädring än vad tält köpta i Sverige har så att man klarar av att sova på natten och kanske en liten bit in på förmiddagen utan att riskera att överhetta.

Väder får man räkna med på Pennsic. Ofta är det väldigt varmt, 30-35 grader men det kan också vara kallt och frost på morgonen. Några gånger under eventet får man räkna med att det regnar och då brukar det vara riktig storm och mycket regn på kort tid, den kommer solen ut igen och det blir varmt och fuktigt i luften. Regnstormarna är väldigt lokala, ibland så pass att man kan vara ute vid bågskyttebanan och inte märka att det kommer ett par cm regn i vårt läger! Jag rekommenderar att man ska packa kläder ffa för varmt väder, enkla klänningar eller tunikor och shorts i linne är perfekta de flesta dagar. Ta även med en eller 2 uppsättningar yllekläder som du kan ta på dig på svala kvällar. Du kommer se människor i alla olika stilar och svårighetesnivåer av medeltidskläder men generellt så lämnar folk de riktigt fina kläderna hemma och tar enklare och mer praktiska kläder för 2 veckors camping. Det finns en mindre tvättstuga på siten men jag brukar planera för att åka in till närmaste stad ungefär halvvägs genom eventet för att tvätta i en laundromat, fylla på förråden med dryck och snacks samt äta middag på någon annan restaurang.

På siten finns en väldigt stor marknad utspridd på 2 områden, en food court med flera matförsäljare, glasskiosk och en stor butik som drivs av campingen. De flesta som bor i Drachenwaldlägret äter nästan alla måltider från food courten men sedan några år finns det även vissa möjligheter att laga egen mat i lägret. Många väljer att ha en liten kylväska vid tältet med is för kall dryck och kanske lite mat. Jag brukar ha bröd, smörgåspålägg, yoghurt och frukt så att jag kan äta frukost i lägret vissa dagar och hämta från food court andra dagar. En av matförsäljarna har varje år en souvenirmugg man kan köpa och då ingår obegränsat påfyllningar av vatten, icetea, lemonad och på morgonen kaffe under hela eventet. I campingbutiken hittar du i stort sett allt du behöver för att bo och äta. Det finns mat motsvarande ett närlivs med färskt bröd, frukt och grönt som levereras dagligen från närliggande gårdar.

Vad gör man på Pennsic? Utbudet av aktiviteter är gigantiskt. Heavy fighting, fäktning, bågskytte och yxkastning har aktiviteter i stort sett alla dagar från morgon till sen eftermiddag. Pennsic university har ett eget kvarter med sammanlagt ett tjugotal tält som fungerar som klassrum och en kurskatalog med över 1300 kurser och aktiviteter. Shopping ingår i allas Pennsicupplevelse och det breda utbudet möjliggör att alla kommer hitta nåt de gillar. Glöm inte att detta är semester så det är också helt ok att välja att göra ingenting, sitta i lägret och snacka strunt och ta en tupplur i skuggan. Vissa dagar är det precis det man behöver. På kvällarna pågår det ofta fester på många ställen. Vissa fester är öppna och annonserade för alla men väldigt få är helt slutna. Vi i Drachenwald lägret går ofta ut i grupp och är noga med att inkludera alla som bor i lägret och vill följa med. Många lägergrupper har en bar där de ”bjuder” på dryck eftersom alkoholförsäljning utan tillstånd inte tillåts. Då är etiketten att man lämnar ”dricks” i en behållare på baren som betalning. Jag bär ofta med mig det jag vill dricka under kvällen så vet jag får, att jag tycker det smakar gott och hur mycket alkohol (eller inget alls) jag får i mig. Drachenwald är kända för att bjuda på Black Death när vi går på fest. Att se amerikaner smaka vodka med turkisk peppar är alltid kul och man blir snabbt kompis med de som upptäcker att de gillar saltlakrits smaken. Bardic circles är det många som gillar som ett lite lugnare alternativ där man sitter runt en lägereld och turas om att framföra sång eller berättelse.

Det är välkommet att dela med sig men precis lika välkommet att bara sitta och lyssna på andra. Många kan tycka att det känns lite jobbigt att veta hur man ska göra för att komma in på fester eller lugnare tillställningar om man inte redan känner folk. Vid stora fester är det bara att dyka upp och oftast finns entrévärdar som kollar legitimation om det serveras alkohol. Går man på dagen eller natten förbi ett läger där det ser ut att pågå något trevligt så går man fram till lägeringången (det brukar vara tydligt med skyltar, en port, en öppning i tygväggarna eller liknande) och säger ”Hail camp” vilket är motsvarigheten till att knacka på dörren. Då kan man presentera sig, att man kommer från Drachenwald och undrar om detta är en öppen fest/bardic circle och om man får komma in. 98% av tiden kommer de bli jätteglada av att få besök och även om det var en sluten fest bara för deras läger den kvällen så bjuds man in för att komma från Drachenwald anses vara väldigt exotiskt och spännande. Och råkar det vara så att denna kväll har de en egen middag och fest bara för deras hushåll så kommer de sannolikt snällt förklara detta och hälsa dig varm välkommen tillbaka en annan kväll. Jag tillbringar även gärna flera kvällar hemma i vårt läger där det ofta passerar förbi både kända och okända personer som gärna stannar en stund och pratar och kanske tar en öl. Det är lätt att tro att allt kretsar kring alkohol på Pennsic men så är det verkligen inte. För den som önskar finns det även dagliga AA möten på siten.

Är du sugen på att följa med till Pennsic i sommar eller någon gång i framtiden? Välkommen till något av våra planeringsmöten som vi håller vid flera av de stora eventen i vår eller på zoom någon gång i månaden. Gå gärna med i Facebookgruppen Drachenwald at Pennsic 50 (2023) för att hålla dig uppdaterad eller kontakta mig direkt på clara@brandkvist.com så kan jag berätta mer och svara på frågor.

Isabetta del Verde
(Text och foton av Isabetta del Verde, Clara Brandkvist)