Begreppet feastgear eller feast gear, även humoristiskt kallat festväxel av vissa, är de saker du tar med som du använder när du ska äta och dricka på event och andra sammankomster.

Med andra ord, tallrik, skål, dryckeskärl och bestick. Oavsett material, färg, form eller tidsperiodsinspiration, bidrar det till att skapa en historisk stämning vid event.

Har du tur kan du låna feastgear innan du köper eller rentav gör eget. Det är lite som med de kläder du bär, du får testa dig fram tills du hittar feastgear du föredrar.

En korg med handduk, underlättar förvaring och diskning!

Wood feast gear set with basket and linen placemat
Gerdis av Bures feastgear i mestadels trä, för när hon är vikingaklädd.
Feastgearset i keramik uppdukat på linnebordsduk.
Gerdis av Bures feastgear i mestadels keramik, för när hon är renässansklädd.

Olika sorter
Man kan ha alltifrån enkla lerskålar till svarvade träkärl, till specialbeställt porslin med sin egna heraldik på. Det finns även andra material som metaller, där tenn, silver och även stål kan funka bra och se ut som silvrig metall. Vissa material är lättare än andra att diska, vissa kanske tål att tappas i golvet, medan andra är ömtåligare.

Gerdis av Bure tycker om att ha en flat tallrik till det mesta, djup till en eventuell soppa eller såsig rätt och en liten till desserten. Ibland har hon en liten till skräp, benrester m.m.

Hon brukar bara plocka ihop efter behag ur sin samling, egentligen inga särskilda set, mer liksom vad kan tänkas behövas för tillfället och som passar för tillfället och hennes klädsel. För många fynd har det blivit på loppisar genom åren, det mesta av det du ser på bilderna är just loppisfynd!

När man ätit och druckit mat/dryck på ett event, och serveringen är över, förväntas man diska sitt egna feastgear. En del smiter iväg och diskar delar av sin uppsättning mellan olika rätter, andra föredrar att ha flera flata och djupa tallrikar med sig av olika storlekar, eller rentav olika sorters feastgear beroende på tidsperiod de gillar eller annat, så de slipper diska undan eftersom. Andra tycker det inte är så farligt om det är lite rester kvar på tallriken, beroende på vad som serverats förstås.

Basket with feast gear in it
Gerdis av Bures vikingfeastgear och en linnehandduk nedpackat i en praktisk korg.

Korg
Ett smart och tidstypiskt förvaringssätt att förvara och bära omkring feastgear i, är att ha det i en korg. Det går förstås även ha andra saker i en korg, som syprojekt.

Tycker du att din korg har lite för breda glepor, eller vill piffa upp den lite?
Läs vidare på ”Sytips – korgfoder”! [länk kommer]

Ceramic feast gear set with basket and linen placemat
Gerdis av Bures renässansfeastgear uppdukat på en linnehandduk, samt med en näverkorg med handarbetsprojekt.

Handduk
En del gillar att ha en handduk eller två i korgen, för att kunna paketera sitt feastgear, särskilt om något kanske är av lite ömtåligare material som lera. Men det är även bra ha en handduk eller två, så du kan torka av ditt feastgear efter disk. Beroende på hur blöt handduken blir efteråt, kan du hänga den på tork över korgkanten eller nån annanstans tills den blir torr igen. Linnehanddukar brukar funka bäst, men det går även bra med bomull.

Man kan även ha en handduk av större eller mindre slag som extra bordsduk, för att göra det extra trevligt och ombonat, och för lättare se var man har sina saker.

Har du mycket bestick att hålla koll på?
Läs vidare om ”Sytips – bestickfodral”! [PDF på extern sajt]

Låna feastgear
Är du helt ny medlem, brukar de flesta föreningar ha feastgear du kan låna, just för att det är en lite udda grej för oss moderna människor, men en tid tillbaka i tiden så hade alla med sig eget feastgear.

Köpa
Söker du på begreppet ”feast gear” eller ”feastgear” (ibland kan det vara bra inkludera ”sca” eller ”rpg” eller liknande också) bör du hitta lite av varje på nätet.

Det finns även t.ex. keramikmakare och övriga som specialiserar sig på att tillverka skålar och annat baserade på historiska förlagor. Ta en titt i Handlare-sektionen här, för att hitta sådana! [länk kommer]

Tänk på att kolla omdömen på säljaren om möjligt så du får en uppfattning om andra varit nöjda med det de köpt, eller hör med andra om var/vem de köpt sitt feastgear från.

Men det går förstås också att fynda diverse i secondhandbutiker och på loppisar, bara du är nöjd med skick och prisklass.

Göra själv
Är du hantverkare eller vill testa på att göra t.ex. en egen träskål? Fråga runt i föreningen eller på nätet om någon har tips och hjälp.

Lycka till! 🙂

Kategorier: mat & dryck