I mitt utövande i SCA så är en stor, rolig och viktig del de föremål jag äter och dricker med. Det vi kallar feastgear är accessoarer för mig precis som skor, hattar och väskor! Mitt mål är att ha ett set till varje dräkt jag har. I det setet vill jag ha ett glas, en mugg, en skål, en tallrik, en sked, en kniv och en tillbringare. Men dem kan jag både äta frukost, bankett och även ligga på filt med bubbel och kakor! Men sådant här tar ju tid och kostar även en del pengar, så ibland får man kompromissa och använda saker från ”fel” period eller landsområde. Dock får man inte glömma att flera områden handlade med varandra, så italienskt glas går ju att använda både till italienskt, tyskt och engelskt!

Romerskt

romerskt feastgear

Den romerska perioden är ju otroligt lång och stilarna varierar otroligt. Den period jag tittar mest rent modemässigt är år 100-400 så då får mitt feastgear matcha! Än så länge är mina dräkter lätta och tunna i linne för att bäras under varma sommareventsdagar, så därför har jag fokuserat mest på dryckeskärl och inte ett helt måltidsset då jag troligtvis inte kommer att sitta på t.ex. en bankett i romerskt. Prioriteringar helt enkelt. Vanligtvis är jag en öl-människa, men då romarna ansåg att öl var en barbarisk dryck så är det vin som gäller när jag har mina romerska dräkter och därmed de mindre, mer ömtåliga glasen. Tillbringarna i keramik och glas får hälla upp vin och vatten under varma dagar på filtar, tillsammans med vänner.

Viking

viking feastgear

Mitt vikinga-set är det mest kompletta av alla mina olika set. Här har jag alla delar jag vill ha och även flera av varje, för att kunna variera mig! Det absolut enklaste att hitta när det gäller vikingagrejer är olika typer av krus, så jag har nog i alla fall 4 till som inte är med på bilden. Det som var svårast var att hitta en bra, användbar kniv i vikingastil och som fungerade med min budget. Men skam den som ger sig och nu har jag en (den på bilden) som är fin och användbar men lite stor och en mindre och väldigt enkel som är mer av en brukskniv.

1300-tal

Från och med 1300-talet så börjar man se mer variation i materialet på grejerna. Plattan i tenn användes i flera klasser och är lätt och platt att packa! Dessutom går den att använda över flera århundranden. Kniven kan användas till både 1300-tal och 1400-tal vilket ju självklart är superfiffigt för att begränsa mängden attiraljer om man behöver. Även det höga ölglaset funkar att använda under en längre period i historien. Än har jag inte en dräkt för 1300-tal, så anledningen att det ens finns ett set är för att flera av delarna är köpta för andra perioder. Eller för att de helt enkelt var fina! Till dess får jag jobba på att hitta en fin sked som passar in.

1400-tal

Mitt 1400-talsset är i många delar sammanfogat av gåvor och presenter! Än så länge har jag heller ingen dräkt för den här perioden, men ett tyg väntar på att få bli en tysk klänning från andra halvan av århundradet. Den handgjorda trätallriken är en replika från en nordtysk tallrik från sent 1400-tal och skeden och gaffeln i mässing har även förebilder från 1400-talet. Tillbringaren är inspirerad av modeller från 1400-talet, men handtaget med två öglor kan inte hittas i några källor, men den köpte jag till ett bra pris och får duga tills jag kan hitta något bättre. Och kanske får den även då hänga kvar som vattentillbringare.

1500-tal tyskt

Nu ger vi oss in i mitt favorit-århundrade och det syns helt klart i mina set. Har även en del keramik, men jag valde att visa upp tenn-setet den här gången. Det enda som sticker ut här som inte ”stämmer” är kniven som ju passar till 1300-1400-tal. Men jag har helt enkelt inte köpt någon 1500-talskniv än, dock ligger det högt på min prioriteringslista över framtida inköp. Skeden är nu i tenn och tennstopet har den typiska kurviga stilen för den sena perioden. Glasen är optikblåsta replikor med original från Böhmen i det tyska området. Det lilla glaset blev tidigt märkt med pärlor för att det inte skulle försvinna på event. Jag rekommenderar verkligen att på något sätt märka sitt feastgear, kanske med ett snöre, pärlor, måla dem på olika sätt eller kanske gravera i botten ditt namn eller din badge om du har en sådan. De sköra glasen gör sig fint med tyskt vitt vin (eller annat gott) på en bankett och det mer stadiga stopet kan svängas lite mer oförsiktigt. Ibland är jag orolig för att saker ska gå sönder, men enligt mig så är de till för attanvändas, inte samla damm på någon hylla.

1500-tal italienskt

Även i detta set är det kniven som är det som står ut rent periodsmässigt. Annars är allt passande för 1500-tal. Båda glasen är efter italienska replikor och även den målade keramiken är från fynd i Italien från perioden. Det jag saknar i det här setet är som du ser någon typ av tillbringare, vilket inte varit det lättaste att hitta. Italienska replikor är inte helt vanligt i EU, eller så har jag bara inte hittat dem! Kanske är hemsidorna på italienska och för inrikes reenactment. Jag saknar även någon typ av tallrik i en enklare färg, vitt verkar vara ganska vanligt, så det är jaktmålet efter att jag hittat en kanna.

Text & bilder: Gele Pechplumin

Kategorier: mat & dryck