Årets högst dansanta händelse i Uma blev i sedvanlig ordning en Höstdans, där Uma firade 32 år som förening och 30 år som SCA-förening. Platsen var som vanligt Brattby-Gubböle bygdegård, med ett drygt 40-tal deltagare.

En viss Drake härjade i köket som sig bör, förstärkt av Felix och Klomster, samt fikahjälp från Mia. Helvig bringade flerspråkig kaosordning på dansgolvet under workshops och bal. Kim var småfixare och alltiallo galore. FridR hade gjort ett finfint jubileumssånghäfte och sångglada deltagare fanns det gott om. Borgfogden hade ordnat med tusentaligt bildspel. Gerdis stod för underhållning där dockor inte alls hade namn som hade att göra med det besökande fursteparet, ohnej.

Nordmarks Furstepar, Valdemar och Anna av Nordmark förgyllde också tillställningen med sin närvaro och en hel del utmärkelser! En del mottagare var mer förvånande än andra, ohja Herr Drake drog lärdom att frågar man skämtsamt Furstinnan om när den och den utmärkelsen finns att tillgå, så kan det bli ett spontant minihov under banketten där man får den utmärkelsen och löfte om skrolla…

Lunchmaten var pasta, ostsås och sallad. Till emfika blev det paj, t.ex. saffran och rabarber, eller päron och nejlika. Bankettens första servering var trull i buljong, frikadeller och rotselleri inspirerat av Hildegard av Bingen, samt panforte di Siena. Följt av en dansbal där man dansade in i det sista tills nästa servering var på gång. Andra serveringen var champinjoner, bacon och ost, vinöst fläskfläta på surkålsbädd, samt ymnighetshorn i pepparkaka med diverse söta bröd.

Konst och hantverk (eller hantvärk, beroende på vissa tolkningar 😉 sammanstrålade magnifikt på utställningsbordet, där ett digert utbud fanns att tillgå under temat Saker som binder oss samman. Det var inte alls lätt att rösta, ty egentligen var tanken att folkets tre favoriter skulle få pris, men då tre bidrag fick lika många röster, blev det fyra vinnare!

Dessa var ett kantonbaner av Anneke Alfintytär Lindu, kniv och fodral av Keldor av Skellitta, Nordmarkbaner av Gerdis från Bure, och danshäfte av Helvig av Uma. Furstinnan delade även ut ett hederspris till Ester av Uma, för hennes dekorerade hörlurar. Vinnarna tilldelades varsin bok om Hieronymus Bosch som pris.

Tack för allt alla underbara deltagare och hoppas vi ses nästa år igen!

Text och bild: Mirabillis Graffaro da Riva

Många vackra hantverk!
Många utmärkelser delades ut.