På det stora hela gäller att så länge det är ett försök till medeltida eller historisk dräkt av kläder som fanns innan år 1600, så är det helt ok!

En av poängerna med föreningen är just kreativt återskapande.

En del gillar kanske vissa färger och tyger, andra gillar vissa tidsperioder och den sortens kläder och former.

En del kanske gillar att ögna igenom x antal porträtt och historiska källor efter jakten på den perfekta looken för det och det året, en del kanske helt enkelt ser en fin historisk ensemble till salu på nätet och känner de hittat rätt, en del kanske syr en enkel tunika eller två och känner sig nöjd med detta när de hittat rätt tyg och passform.

Kort sagt, det är fritt fram att testa sig fram tills man hittar något man är nöjd med och känner sig bekväm i, genom att låna, köpa och/eller sy egna kläder. Är du lajvare, så fungerar det utmärkt att bära dina lajvkläder.

Lånekläder
De flesta föreningar har en liten uppsättning lånekläder som du kan låna om du vill prova på att ha historiska kläder eller inte har några egna än. Ibland kan även medlemmar låna ut egna kläder till andra, beroende på om smak och passform funkar.

Köpa eller byta
Det finns en mängd försäljare som säljer historiska eller historiskt inspirerade kläder. Försök hitta en tidsperiod eller annat som du känner dig bekväm i, och börja sen leta runt efter säljare av den sortens kläder.

En del medlemmar syr upp kläder åt andra, eller erbjuder byteshandel. Kanske en läderhantverkare har gjort en fin väska och ett par skor, i utbyte mot att få ett klädesplagg uppsytt av någon som är duktig på det.

Sy själv
Det är faktiskt inte så svårt som man tror!
Du själv får bestämma vad för tyger och historisk inspiration du vill ha, och om du vill sy på maskin eller för hand.

En enkel medeltida klänning består av rektanglar och trianglar. Man bar oftast minst en underklänning och en överklänning. Vanliga material var linne för det undre eller båda lagren, eller linne för under och ylle för det övre. Men det går såklart även testa bomull, men linne av lagom tät sort funkar faktiskt väldigt bra även i lite varmare väder tack vare att det transporterar bort vätan från kroppen. Och ylle kan hålla värmen ute, tack vare sina isolerande egenskaper.

Man behöver heller inte handsy allt. Många syr allt på symaskin, en del syr de sömmar som inte syns så väl på maskin, och sen synliga sömmar för hand. Planera och bestäm dig för hur du vill sy dina kläder.

Fråga andra medlemmar om råd och hjälp. Eller än bättre, känn och kläm på deras kläder så länge det är ok att du får undersöka dem, så får du bättre känsla för tyg och annat 😀

Du kan även kika närmare på syguider där det beskrivs hur man syr en enkel medeltida klänning, t.ex. här: Tutorial: medeltida klänning med kilar

Sist men inte minst..

Skor och övrigt

Glöm inte bort att du även ska ha nåt på fötterna. Det går bra ha vanliga skor av enklare snitt, eller sy någon sorts galoscher att dra över dem för att dölja lite för moderna detaljer, särskilt om du kanske behöver moderna skor/inlägg till dina fötter.

Moderna glasögon får såklart bäras, såvida du inte lyckats välja period med glasögon som du kan ha och gillar, eller du föredrar kontaktlinser.

Du kanske behöver ett bälte och väska runt midjan så du lättare kan bära med dig saker, och rentav något lämpligt på huvudet om det är kallt eller varmt. Kanske du kan fläta håret eller sätta upp det på nåt vis, för få det lite mer tidsinspirerat? Kolla gärna runt på vad andra bär på huvudet, för inspiration.

Lycka till! 🙂