Matokrat: Aleydis van Vilvoorde, vid pennan
Medkockar: Ingeborg och Ysabel da Soriano

Nu skall vi få läsa om en 1400-tals inspirerad bankett som serverades på St.Egon 2018.
Vi har valt att dela upp den så vi presenterar olika delar i nästkommande nummer.

Det visade sig att en medeltida festmåltid på 1400-talet i Italien var uppbyggd mycket på samma sätt som en måltid i dagens traditionella måltider med antipasti, pasta, primi piatti och secondi piatti, följt av dulce, dvs söt efterrätt. Serveringsordningen styrdes av den tiden uppfattning om människans fysiologi och hälsa och rätterna hade därför olika uppgifter, så skulle till exempel måltiderna inledas med syrliga rätter som man ansåg ”öppnade” magen.

I förra numret hade vi primi piatti, detta är alltså del nummer fyra, Secondi Piatti

Secondi Piatti

Den sista av rätterna innan efterrätterna var alltid där steken serverades (om sådan skulle serveras) och vi valde här ett recept på nötstek i ugn med vin och torkad frukt.

Carne in tegamo alla Fiorentina

Det här receptet kommer, trots sitt namn, från en receptsamling från 1400-talets Neapel, den så kallade Cuoco Napoletano.. Till skillnad mot originaltexten så valde vi fransyska utan ben, men följde i övrigt receptet. Köttet delades i knytnävsstora bitar – om ägaren till händerna ifråga var smed – och lades i långpanna. Sen täcktes köttet med salt, torkade katrinplommon och russin och runt om den hälldes rödvin, till ungefär en fingerbredds djup.

Köttet fick stå i ugnen på 175 grader i en halvtimme. Sedan vände vi på bitarna och hällde över socker och kryddor:

Till 400-500 gram stek:

1/2 tsk peppar

1/4 tsk malen kanel

3 hela nejlikor

1/4 ts. salt

1 tsk socker

1 nypa saffran.

Vår stek var sammanlagt tre kilo, så mycket kryddor blev det.

Steken lagades i 20-30 minuter till – tills den var färdig.

Fungi di monte

Till steken serverades svamp stekt med lök enligt ett recept från 1400-talets Toscana. Namnet svamp från bergen kan fritt tolkas som skogssvamp, eftersom det i Toscana var på bergen som det fanns skog. Eftersom stensopp, porcini, är och har varit, mycket populärt i Italien valde vi att komplettera de inköpta champinjonerna med torkad stensopp från Ingeborgs förråd.

Champinjonerna delades i fyra delar och förvälldes kort, den torkade svampen hade redan tidigare lagts i blöt. Båda fick rinna av och stektes sedan i olivolja med uppskattningsvis 1 stor lök per 500 gram svamp, 1/2 tsk salt och ¼ tesked vardera av peppar och malen muskotnöt.

Nästa gång går vi in på efterrätterna, Dulce.